Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

MTP initialization when not plugged in?

As salam semua. Wah lama betul tak update entry. Berbulan-bulan ntah berapa purnama dah.

Okay saja nak share bagaimana nak solve bila telefon kita ada masalah dengan MTP application yang keep running dan keluar bunyi bib bib bib tanpa henti. Hanya bila kita plugged in handphone dengan charger baru dia senyap. Memang berbulan-bulan telefon aku tersadai macam tu je.

Macam-macam dah aku buat nak cuba repair balik. Search dekat google rupanya ramai juga yang alami masalah yang sama. Especially pengguna samsung. Owh pleaseee samsung keluarkan yang berkualiti sikit. Selama aku guna macam-macam masalah dengan handphone ni.

Ada yang kata ada masalah dekat lubang tempat kita cucuk charger tu sebab kotor. Kena bersihkan lah korek lah. Aku pon buat lah. Tapi masih je jadi benda yang sama. Kemudian ada yang suruh amount SD card, format sd card dan buat factory reset sampai hilang semua nombor telefon kawan-kawan aku. Tetap je tak berhasil. Lagi macam nak baling handphone adalah..

Last aku nekad hantar kedai repair. Sebab tak tau masalah software ke masalah part dalam fon tu. Malangnya.... tauke kedai tak tau nak repair. Katanya masalah part yang tempat lubang nak cucuk charger tu. Kalau tukar mau beratus dan baik beli yang baru.

Sedih ya amat. Nekat nak gode-gode je fon ni. Aku tak lah sampai nak cabut-cabut handphone ni. Aku just try je cari apa-apa jalan penyelesaian lagi. Aku ni jenis tak puas hati selagi tak dapat selesaikan sesuatu benda tu. Ops... jumpa pula satu cara lagi. Tapi yang ni kena download.

"SYSTEM TUNER"
 Yup please download 'system tuner'. Find it at 'play store'. 

Lepas tu boleh try cari mtp application dan kill dia. hehe. Biarkan beberapa minit handphone dalam keadaan plugged in. Lepas tu try cabut dan terbukti bunyi bib bib yang menyengat hati sudah hilang. Sampai lah sekarang masalah tu tak muncul lagi. 

Mood: LEGA!!!!


Akhirnya fon yangg dah lama tersadai tu dapat diselamatkan. Kenapa orang kedai repair fon tu tak reti cari penyelesaiannya. Sila tutup kedai. haha.

2 budak comel:

tenku butang said...
This comment has been removed by the author.
tenku butang said...

Haiiii.. salam kenal yea...
Done follow sini no. 196
Jom follow me back.. heeeee..
Leh saling kunjung mengunjung pasni...
http://tengkubutang.blogspot.com/ dan
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up