Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Orang Zaman Sekarang


Marilah kita sama-sama muhasabah diri.

p/s: Harap-harap kita menjadi lebih baik. Juga peringatan kepada pemilik blog ini.

Let It Snow - Google

Wah kalau korang teringin nak tengok snow (salji).
Korang pergi dekat google lepas tu taip 'Let It Snow' dan tekan button search.


Salji akan membanjiri ruang google korang. Bestkan tengok salji. Ciptaan Ilahi.

Can You See ALLAH??

Satu kisah mengenai perbualan antara guru dan murid.
Kita mungkin pernah diajukan pelbagai soalan oleh mereka yang bukan beragama islam mengenai kesangsian atau persoalan mereka terhadap Islam dan apa yang kita lakukan dalam sehari-harian. Dapatkah anda menjawab persoalan tersebut dengan berhemah??
Mari saya sharekan sesuatu untuk anda.



cikgu bukan islam bertanye kepada murid2 yg islam...

Teacher: Can you see Allah?

Class: No.

Teacher: Can you touch Allah? ......

Class: No
. ...
Teacher: Then there isn't Allah! ......


*Student raises their hand and says...*

Student: Sir, can you see your brain?

Teacher: No.

Student: Can you touch your brain?

Teacher: No.

Student: Oh okay, so you don't have a brain?

Teacher:no.....




Thumb Up (*_*)v

MInum Sambil Berdiri


Salam.. Sedikit info nak dikongsi dekat pembaca blog pelangi hari ni.
Haa antara korang sapa yang suka minum sambil berdiri meh baca petikan kat bawah nih.

Mengapa Rasulullah melarang umat minum sambil berdiri?

Dalam hadis disebutkan “janganlah kamu minum sambil berdiri”. Dari segi kesihatan. Air yang masuk dengan cara duduk akan disaring oleh sfinger. Sfinger adalah suatu struktur muskuler (berotot) yang boleh membuka (sehingga air kencing boleh keluar) dan menutup.
Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada ‘pos-pos’ penyaringan yang berada di ginjal. Jika kita minum sambil berdiri. Air yang kita minum otomatik masuk tanpa disaring lagi.

Terus menuju kandungan air kencing. Ketika menuju kandungan air kencing itu terjadi pengendapan di saluran sepanjang perjalanan (ureter). Kerana banyak sisa-sisa yang melekat di ureter inilah awal mula munculnya bencana.

Benar, penyakit kristal ginjal. Salah satu penyakit ginjal yang sungguh berbahaya.Disyaki akibat susah kencing, jelas perkara ini berhubungan dengan saluran yang sedikit demi sedikit tersumbat tadi.

Dari Anas r.a. dari Nabi saw.: "Bahawa ia melarang seseorang untuk minum sambil berdiri". Qatadah berkata, "Kemudian kami bertanya kepada Anas tentang makan. Ia menjawab bahawa hal itu lebih buruk."

Pada masa duduk, apa yang diminum atau dimakan oleh seseorang akan berjalan pada dinding usus dengan perlahan dan lambat. Adapun minum sambil berdiri, maka ia akan menyebabkan jatuhnya cairan dengan keras ke dasar usus, melanggarnya dengan keras.

Jika ini terjadi berulang-ulang dalam waktu lama maka akan menyebabkan membesar dan jatuhnya usus, yang kemudian menyebabkan disfungsi pencernaan.
Adapun Rasulullah saw pernah sekali minum sambil berdiri, maka itu disebabkan ada sesuatu yang menghalangi beliau untuk duduk, seperti penuh sesaknya manusia pada tempat-tempat suci, bukan merupakan kebiasaan.

Manusia pada masa berdiri, ia dalam keadaan tegang, organ keseimbangan dalam pusat saraf sedang bekerja keras, supaya mampu mempertahankan semua otot pada tubuhnya, sehingga boleh berdiri stabil dan dengan sempurna.

Ini merupakan kerja yang sangat teliti yang melibatkan semua susunan saraf dan otot secara bersamaan, yang menjadikan manusia tidak boleh mencapai ketenangan yang merupakan syarat terpenting pada masa makan dan minum.

Ketenangan ini hanya boleh dihasilkan pada masa duduk, di mana saraf berada dalam keadaan tenang dan tidak tegang, sehingga sistem pencernaan dalam keadaan sedia untuk menerima makanan dan minum dengan cara cepat.
Makanan dan minuman yang dimakan pada masa berdiri, boleh memberi kesan pada refleksi saraf yang dilakukan oleh reaksi saraf kelana (saraf otak kesepuluh) yang banyak tersebar pada lapisan endotel yang mengelilingi usus.

Refleksi ini apabila terjadi secara keras dan tiba-tiba, boleh menyebabkan tidak berfungsinya saraf (vagal inhibition) yang parah, untuk menghantarkan detik mematikan bagi jantung, sehingga menyebabkan pengsan atau mati mendadak.

Begitu pula makan dan minum berdiri secara terus-menerus sangat membahayakan dinding usus dan memungkinkan terjadinya luka pada perut. Para doktor melihat bahawa luka pada perut 95% terjadi pada tempat-tempat yang biasa berlaku perlanggaran makanan atau minuman yang masuk.


Sebagaimana keadaan keseimbangan pada masa berdiri disertai pengecutan otot pada kerongkong yang menghalang jalannya makanan ke usus secara mudah, dan kadang-kadang menyebabkan rasa sakit yang sangat yang mengganggu fungsi pencernaan, dan seseorang boleh kehilangan rasa selesa semasa makan dan minum.

Diriwayatkan ketika Rasulullah s.a.w. dirumah Aisyah r.a. sedang makan daging yang dikeringkan diatas talam sambil duduk bertongkatkan lutut, tiba-tiba masuk seorang perempuan yang keji mulut melihat Rasulullah s.a.w. duduk sedemikian itu lalu berkata: "Lihatlah orang itu duduk seperti budak."

Maka dijawab oleh Rasulullah s.a.w.: "Saya seorang hamba, maka duduk seperti duduk budak dan makan seperti makan budak." Lalu Rasulullah s.a.w. mempersilakan wanita itu untuk makan.

Adapun duduk bertelekan (bersandar kepada sesuatu) telah dilarang oleh Rasulullah sebagaimana sabdanya, "Sesungguhnya Aku tidak makan secara bertelekan" (HR Bukhari).

Ilmu dikongsi dari: SINI

-text missing-

Sedihnya hati ni tak ada siapa pun peduli.
Nak diluah mati emak, nak ditelah mati bapak.
Erk??


@##$%^&**^%$#>~:>?

Selamat Bertunang

Salam... (yang muhrim mari berjabat tangan) ngee~
>psstt... sekarang nih aku tengah buat research pasal hukum berjabat tangan dengan saudara mara dan batas-batas pergaulannya. Ada yang dah jumpa. Nanti lah aku share ok.

Ini kisah mereka yang telah melangkau selangkah kehadapan dalam mengejar erti kehidupan. Cewahh~
Mentang-mentanglah cuti sekolah. Mulalah semua nak memadatkan jadual harian aku. hahaha...

Sedikit nasihat kepada mereka yang bertunang terutama kepada sahabatku yang tengah baca nih. Sila banyak-banyak bersabar kerana pasti akan dihujani dugaan dan cobaan. Cuba fahami pasangan anda kerana in adalah proses perkenalan hati budi pasangan anda. Tetapi jangan dikonklusikan seratus peratus kerana ianya mungkin tak sama selepas anda berkahwin kerana bila dah duduk sebumbung baru kita akan nampak colour yang sebenar. hehe~ Lagi satu jangan tunggu lama-lama. Cepat-cepat menjamu orang ramai dengan nasi minyak..
Pesanan terakhir aku ialah jangan mengada-ngada sikit-sikit mintak cerai. (eh bila pulak korang kahwin kan?)
Ok ni serius sikit. Jangan suka mintak clash/putus. Tapi kalau korang rasa memang patut-patut putus so silakan. Bagi mengelakkan korang menyesal bila dah kahwin nanti. Seeloknya buat lah solat istikarah bagi membantu kita membuat pilihan yang tepat.

Ucapan kepada yang bertunang/ berkahwin pada bulan disember ini aku nak ucapkan selamat bertunang/berkahwin kepada semua. Semoga mendapat keberkatanNya. Amin...

Pada 3hb 12 2011- Adik ipar aku tunang.
Balik jengka lah aku jumaat malam tuh dan menjemput adik aku yang paling kecik (err tak berapa nak kecik) sebab dia cuti sekolah.

                                                             (mata bajet besar jer)

                                                  (err macam alien je aku pakai tudung biru)

Psstt..... gambar pengantinnya aku tak ambik. hahaha. Kat kamera orang lain ada. Sekian.


Pada 11hb 12 2011- best friend aku lak tunang

Tak sangka bertunang jugak member aku sorang nih. Jangan meroyan-meroyan tau mak cik. Happy selalu to both of you. Dua-dua member aku. Seronok lah korang kahwin nanti. Leh wat reunion terus time pergi kenduri kahwin korang nanti. Jangan gaduh-gaduh tau. Gaduh manja-manja tak pe. hahaha...


                    (tema purple tapi aku pakai coklat. err aritu abang dia kahwin aku dah pakai purple)

Aku suka pulak warna purple nih. Cantek... Aku tertarik tengak pelamin mini mak cik nih. Simple and nice.
Terasa nak posing sorang-sorang dekat pelamin tuh tapi... kang orang kata terlebih suda budak nih.. owh!!
Mengapa bah tak bole bah.. 
Satu perkara lagi dah 3 hari aku tak makan nasi. Makanya terpaksalah aku makan jugak sebab kenduri anda ini. Tu nampak cam excited terlebih je time nak makan nasi tuh. Hai berat badan nih nak naik senang je sekarang. Turun haremmm... Arghhh...

Balik dari kenduri en.bunbun ajak pergi makan lagi. (err) Nasi Ayam Tat. Dia kata nasi ayam kat situ sedap. Baru aku tahu ada macam-macam jenis nasi ayam rupanya. Aku biasa sebut nasi ayam je. Ni nama pon pelik-pelik bagai. adeh~ ok xcited lagi. Malangnya kedai dia tutup. Err ahad pon nak tutup. hihi~







Last-last en.bunbun ajak pergi makan ikan kembung masak pedas dekat kedai biasa kitaorang pergi kalau nak makan ikan kembung. Aku tak mau dah makan nasi. Order lah mihun tom yam. Adik aku nasi goreng kampung yang tak berapa nak kampung (takde ikan bilis) dan en.bunbun biasalah ikan kembung masak pedas dia. Tapi..... selera suma out. Tak seperti rasa yang diingini. Lebih-lebih lagi mihum tom yam aku.. uhuk :(








Alahai mihum tom yam aku warna putih. Dah macam mihum sup je. Aku tak pernah lak makan mihum tom yam warna putih. Aku nak warna merah................ er tapi makan je lah. hmm.


babai... Selamat bercuti kepada yang bercuti. (*-*)v

Perempuan Cemburu

Wah gituh. Ni aku nak backup lelaki ke perempuan ek?? Kita main fair and square lah ye.
Memang kita tidak dapat menafikan yang perempuan dengan perangainya yang suka
cemburu mencemburui itu tidak dapat dielakkan.
Tetapi lelaki juga harus pandai memainkan peranan agar keadaan menjadi terkawal.
Bukan sekadar mengelak dengan berkahwin lain atau lari rumah. 
(tettt biasa orang muda lari-lari rumah nih. wahaaa)
Gelak-gelak jugak tetapi sikap saling faham memahami itu penting terutama bila sudah berumah tangga.
Keadaan sudah tidak sama seperti kita bujang dahulu.
Kalau anda rasa terbeban dengan itu tak boleh ini tak boleh, sila jangan kahwin dan yang dah kahwin sila bunuh diri. (errr...)
Perkara yang paling penting ialah pergaulan dan tingkah laku. Bukan sahaja lelaki tetapi wanita juga.
Tapi rasa-rasanya siapa lagi yang perangai yang membawa ke cemburu. Lelaki ke perempuan?? Err ntah lah. Lu Pikir Sendiri. Wahahaha... 
Aku ada terjumpa satu article seorang blogger nih yang boleh dikongsi bersama untuk tatapan lelaki di luar sana. -Peace no war- (*-*)v



Rahsia Cemburu Wanita





Ramai lelaki tidak faham kenapa wanita selalu cemburu. Walau apapun yang dilakukan, isteri yang cemburu tetap cemburu.
Cemburu sebenarnya manifestasi hilangnya rasa selamat di hati si pencemburu. Hilangnya rasa selamat bukan hanya menimbulkan cemburu tetapi juga menghilangkan rasa kepuasan.
Menurut pakar psikologi perhubungan, bagi seseorang wanita, apabila berkahwin dia mendapat kepuasan daripada dua sumber. Sumber pertama adalah tingkah laku suami atau layanan suami kepadanya.
Setiap kali suaminya melayan dia dengan cara positif, maka wanita berasa sangat puas. Sebagai contoh, perbuatan membantu isteri membasuh pinggan lepas makan adalah tingkah laku positif.
Sumber kepuasan kedua datang daripada makna yang diberikannya terhadap tingkah laku suaminya. Perbuatan lelaki yang diberi makna dan nilai tinggi oleh wanita mencipta rasa kepuasan yang tinggi kepada wanita.
Perkara yang dilakukan suami diberi makna dan nilai oleh isterinya. Apabila perkara itu diberi nilai tinggi, setiap kali si suami melakukan perkara itu ke atas diri si isteri, maka si isteri mengecapi rasa kepuasan yang sangat tinggi.
Tetapi bagaimana wanita memberikan nilai tinggi atau rendah ke atas perbuatan dan tingkah laku suami?

Berikut adalah kriteria digunakan oleh wanita untuk memberikan nilai tinggi atau rendah ke atas setiap tingkah laku suami:

  • 1. Bercakap dan berbual mesra dalam tempoh lama
Ramai lelaki menyangka mereka boleh melakukan perbuatan ini dengan wanita yang menjadi rakan rapat mereka dan lelaki menganggap perbuatan itu tidak patut menimbulkan rasa curiga di hati isteri mereka.
Tetapi bagi wanita, perbuatan ini hanya boleh dilakukan oleh lelaki dengan isterinya, tidak dengan wanita lain. Itulah sebabnya wanita berasa cemburu apabila suaminya menghabiskan waktu yang panjang dan berbual mesra dengan wanita lain.
  • 2. Usik-mengusik, bergurau senda dan bergelak ketawa
Bagi wanita perbuatan ini juga hanya boleh dilakukan oleh lelaki dengan isterinya saja, tidak dengan wanita lain. Itulah sebabnya perbuatan ini juga menimbulkan perasaan cemburu yang amat kuat di hati wanita.
  • 3. Mencurahkan masalah peribadi
Bagi wanita, suaminya tidak patut mencurahkan perasaan dan masalah peribadinya kepada wanita lain kecuali dirinya. Justeru, apabila lelaki melakukan tingkah-laku yang sepatutnya sangat eksklusif itu dengan wanita lain, nilai tingkah laku itu jatuh menjunam di mata si isteri.
Bagi si isteri, tingkah laku itu tidak lagi membawa makna dan kepuasan yang sama seperti dulu bahkan menimbulkan rasa cemburu yang sangat kuat.
  • 4. Eksklusif tanpa isteri
Lelaki melakukan pelbagai perkara dengan orang lain tetapi tidak pernah dengan isterinya. Sebagai contoh, lelaki tidak bermain bola dengan isterinya. Tingkah laku suami yang tidak pernah dibuat dengan isterinya diberikan nilai rendah oleh isteri. Jadi, perbuatan suaminya bermain bola dengan lelaki lain tidak menimbulkan cemburu isterinya.
  • 5. Inklusif
Ada kalanya lelaki melakukan perbuatan baik dengan isterinya atau dengan orang lain, contohnya makan. Perbuatan makan dilakukan oleh lelaki baik dengan isterinya atau orang lain.
Perbuatan ini diberi nilai sederhana tingginya oleh itu isteri berasa sederhana puas apabila makan dengan suaminya. Suaminya duduk makan semeja dengan rakan wanita sekerjanya menimbulkan reaksi cemburu yang sederhana kuatnya.
Inilah asas kepada rasa kepuasan seorang isteri. Apabila tingkah laku yang dulu eksklusif dengan dirinya, kini dilakukan juga oleh suaminya dengan wanita lain, maka nilai tingkah laku itu turun ataupun hilang sama sekali.
Akibatnya, tingkah laku suaminya itu tidak lagi memberi kepuasan kepadanya.

Credit to this BLOG. Banyak petua-petua dan tips-tips yang dikongsikan. Wachaaa... haha 











Sepulangannya Aku Dari Langkawi

Hello guys..

Bajet lama je aku kat Langkawi tuhkan. Dah berzaman aku balik baru nak cerita.
Seronok ke??? >>> eh kau kalau jalan memanglah suka. Aku nikan suka berjalan.
Kaki jerit-jerit penat pon aku muka selamber jer.
So kalau kau lemah segala-galanya baik jangan follow aku ye. >peace<

Selama 4 hari dekat sana aku round-round dekat-dekat je. Mungkin sampai tauke kedai tuh naik cam muka aku lebih dari dua tiga kali masuk keluar kedai diaorang. Kalau beli tak pe gak. Ni aku masuk tangan kosong, keluar pon tangan kosong. (opsss tu first day lah) Pastu memanglah kena beli coklat-coklat yang menggemukkan tuh. Rasa-rasa dah macam gemuk duk lepak dalam hotel tuh, terpikir nak pergi gym lh.
Ya ampun lupa kasut sukan mana ada bawak. (lompat-lompat sorang-sorang dalam bilik lah jawabnya.Nasib Kak Nora tak ada. Busy)

Eh aku ni kalau bercerita tunggang-langgang. Tak cerita lagi macam mana pergi sana lagi tup-tup dah sampai. Ngee~ Aku pergi naik............






Air Asia... Hahaha... Gambar di atas tu akceli masa balik dah. Masa pergi tuh malu-malu kucing nak bergambar. Mesti kawan aku pelikkan. Sebab aku ni sebenarnya suka bergambar tetiba nak segan pilu lak.
(ada geng best sikit) Tapikan aku bila kat dalam tuh rasa macam naik bas je sebenarnya. Wahahaha~
(mesti orang air asia tiba-tiba blacklist aku) Sempit gak dalam flight tuh. Aku ingat ada tv ke, mp3 ke, serve makan ke. Tapi semua tak ada. (hahaha ko naik ikut tambang berapa cik kak) 
Betol jugak kata abang Tony tuh (ops terlebih suda)  sekarang ramai yang boleh naik kapal terbang sebab tambangnya lebih berpatutan. Tapi kalau murah lagi mesti seronok. Hari-hari mau naik walau rasa macam naik bas je. hehe~ jangan mare.

Hmm korang jangan tengok gambar tuh lama-lama tau. Tengok sambil pejam mata je. Gemuknya aku tak termampu dilindung lagi. Tu lah masak-masak je makan. Tak masak pon makan. Macam mana tak jadi seperti itu. huhu terul moral down... :(

Antara sebab-sebab aku makin gemuk adalah kerana kamu coklat. Aku beli kisses, daim, cdbury, kitkat n ape tah satu lagi tuh. Tak yah lah beli banyak-banyak pon sebab aku sorang je yang giler coklat. Nak buat macam mana. Errrr...

Tapi lupa nak beli tuk korang semua. So babai. Hehe~



p/s: Aku gambar je pejam mata, pejam mata je bergambar. Failed.






    

Telur bungkus

Ini penyakit orang tua
Apakah??? hehe
Ini adalah penyakit orang perempuan yang rasa mereka dah tua. Mulalah post-post entry yang macam kat bawah nih. Peace. (0.0)v


Semalam aku masak telur bungkus inti ayam, tomyam dan sayur kangkung goreng.
Tetiba je dah kena sawan masterchef. Bajet-bajet nak hias-hias bagai.
Senang je buat telur bungkus nih. Meh sini makcik nak bagi ramuannya

Telur bungkus
3 biji telur
bawang merah 2
bawang besar 1/2
bawang putih 3
cili kisar sesudu
cili hidup
serbuk kari sedikit je
cili sos
ayam cincang
sayur mix
garam
gula

Mula-mula panas minyak.
Pastu tumis bawang semua dan cili kisar
Pastu tabur sedikit serbuk kari (sikit je)
Masukkan ayam
Tambah sos cili
Tabur cili hidup dihiris sikit
Tambah sayur mix
kacau lah jangan lupa ye.
Tambah gula dan garam secukup rasa
Tambah sikit pasti sedap. hehe 
Pastu jangan  lah lupa buat telur dadar nipis (tak payah terbalikkan)
Keluarkan dekat pinggan dan letak bahan yang dah masak tadi tu kat tengah-tengah
Pastu bungkuslah
Kalau tak bungkus dah jadi bukan telur bungkus nanti
Siap...


Errr dah selesai dimakan.
Yummy... Tapi termasin sikit. Fail... hahahahha.. babai.







   


Penangan menang Sukan Sea 26 - kalah dalam Olimpik

Wah wah over aku ni. Sejak bila lah aktif sangat pasal bola nih. Ekekeke~
Cuba cakap siapa lagi yang nak sokong pasukan negara kita kalau bukan kita sendiri. 
Orang kita sekarang ni lebih bangga dengan bangsa dan orang luar berbanding bangsa dan negara sendiri. Nak buat macam mana. 
Tu kan hak individu. 
Tapi yang peliknya orang luar ni tetap bangga dengan bangsa dan negara mereka. 
Jarang kita dengar dorang kutuk-kutuk bangsa dorang kan. 
Bagus sangat semangat macam nih. 
Jadi marilah kita berharap agar kita menjadi orang yang boleh dibanggakan. 
Sekian haha dah terpesong.

Ekceli aku saja-saja nak cerita kisah selepas  
kemenangan Malaysia dalam sukan Sea 26 (bola sepak)
Wah bukan main semua. 
Pakat-pakat beli jersey bola Malaysia. 
Hari-hari mau pakai. wahahhaa... 
Good.. 
Jangan selepas Malaysia kalah dengan Syria dengan mata 2-0 terus hangpa rasa nak bakar jersey tu lak.
Langit tak selalunya cerah.
Memang tak dinafikan pemain Syria hebat-hebat belaka. 
Gaya permainan dan larian superb.  
(adoi mesti ada yang marah kalau aku silap) 
Tapi memang tak boleh nak disalahkan pemain harimau muda jugak. 
Mungkin mereka keletihan dan ada yang injured. 
Dimaafkan. 
Tapi kalau dah rest lama nanti diaorang kalah jugak, janganlah korang menempelak mereka lak. 
Bagi sokongan moral kepada mereka. 
Macam sokongan yang korang bagi dekat MU, Chalsea, Liverpol, ntah pape lagi tah. 
Ok paham??? 

Teruskan menyokong Malaysia




p/s: jangan hina aku walaupun aku bukan aktif sukan pon. :(

Malaysia vs Indonesia (Sukan Sea 2011)

Semalam berlangsungnya perlawanan antara Malaysia dan Indonesia di Stadium Utama Gelora Bung Karno pada jam 8.30 malam. Tapi aku dah tunggu dari pukul 8 malam lagi. Ingatkan pukul 8. Grrrr...
Tapi memang tak sia-sia kerana Malaysia berjaya mengondol pingat emas tuh. Berjaya membuatkan penyokong Indonesia menutup mulut mereka ketika menyaksikan perlawanan tersebut. Errr tapi rasa-rasanya bukan setakat penyokong Indonesia je sampai menutup mata dan mulut. Penyokong Malaysia pon sama je. Memang tak dinafikan perlawanan malam itu sangat sengit dan mendebarkan. Kalau ada yang sakit jantung dan lemah semangat tak boleh tengok. Mau sakit diaorang. Mendebarkan sekali. Serangan demi serangan dilakukan oleh pemain Malaysia dan indonesia. Masing-masing mempunyai potensi yang tersendiri.

                                                                 Gembira sangat nih

Aku sampai naik ingat nama-nama diaorang nih. Hahaha... Diego, Gunawan, Patrick, Okto dll.(pemain garuda) Khairul Fahmi, Baddrol, Asra, Thamil, Guru, Fandi, Fakri, dll. (pemain Harimau muda) Geram gak bila tengok dorang ni main kadang-kadang. Bukan apa risau duk sadung-sadung orang nanti kena kad kuning pastu merah terus lak kang. Risau pemain-pemain harimau muda ni kalau ada yang terkeluar nanti semangat mereka kurang.Yang lagi merisaukan lagi kalau Khairul  Fahmi ni tercedera. Memang macam tak boleh percaya je kalau orang lain yang handle gol. Memang Fahmi ni banyak membantu Malaysia menang pada malam tu jugak. Dia berjaya menempis keluar serangan-serangan bola yang bertubi-tubi masuk. Fakri pulak aku kurang puas hati dengan dia yang setiap kali nak gol dia terlalu rushing sangat. Sepatutnya hold dulu bola tuh pastu pas dekat member. Ada satu part tu minit yang keberapa tah dia bantai sepak je bola tuh padahal mati-mati depan tuh ada penjaga gol indon tu dah. Elok-elok je ada member dia dekat dengan pintu gol dah. Errr korang paham ke apa aku cerita nih???

Yang aku kesian tuh dekat Baddrol, kejap-kejap kena tolak lah apa lah dan jatuh. Tapi yang bagus dia tuh sebab tak over sangat. Semangat dia kuat. Terus je bangun. Semangat ni membantu mempertahankan kemenangan Malaysia.

                                                    Sampai terduduk (tapi takpe korang main superb)

Tapi aku rasa pemain Indonesia juga tidak kurang hebatnya. Aku paling gerun tengok dia orang ni kalau part berlari kejar bola dan bawak bola. Fuh laju tuh. Terus je dah kat depan pintu gol. Pastu main tanduk tanduk terus masuk gol. Errr tu memang perkara yang paling menakutkan. Itu lah yang terjadi pada minit ke-5, gunawan kalau tak silap aku telah berjaya menggolkan bola yang pertama. Aku rasa mesti ramai yang terpinga-pinga. Ia berlaku terlalu singkat. Dalam masa yang singkat mereka berjaya mendapat gol yang pertama. Masa tuh aku dah bengang-bengang dah. Mungkin pertahanan mereka lemah pada waktu tuh. Memang Indonesia berjaya mendapat gol dalam keadaan yang sangat mudah. Memang mengambil masa yang lama untuk Malaysia mendapat jaringan seri. Masa tuh dah tukar-tukar channel jap (masterchef best gak). En.Bunbun dok main game lagi best. Dia memang ingat 1-0 dah akhirnya nih kalau Malaysia masih kekalkan permainan dia macam tuh.

Aku tak boleh tahan pulak kalau tak tengok perlawanan tuh. So aku pon nekad tukar balik channal. Menanti dengan penuh sabar. Walaupun sukar untuk mendapatkan goal tapi Malaysia tetap menyerang-menyerang demi serangan (apa banyak serang da). Akhirnya Malaysia dapat juga menyamakan mata hasil jaringan tandukan dari arah bawah oleh Asra. Yeayyyyyyyyyyyy!!!! bersorak lah time tuh. Yang aku lagi pelik En. bunbun asyik main game pon tiba-tiba bangun menjerit sama sambil joget-joget yang aku pun tak tahu tarian apa tah. Wahahaha~ adoi pitam aku tengok. Lepas tu barulah En.bunbun duduk depan tv dengan kusyuk siap berdoa-doa lagi. Aku pon sama gak. Siap doa-doa. Yelah mungkin doa penyokong Malaysia ini yang menghasilkan kejayaan pemain kita.

Dua kali masa tambahan diberikan tapi masih lagi kekal seri. Ini yang makin mencemaskan sebab sepakan penalti akan diberikan kalau kekal seri sampai tamat masa tambahan. Pada pendapat aku pemain indonesia mempunyai kekuatan dalam sepakan penalti. Dengan mudah dia boleh membolosi gelanggang gol. Cuma pada aku goal keeper indonesia kurang power nak dibandingkan dengan goal keeper Malaysia.
Akhirnya mata 4-3 membuatkan Malaysia menjadi JUARA SUKAN SEA 2011 (BOLA SEPAK).
Satu mata disia-siakan oleh Fakri . Satu tendangan yang lemah dan sangat mudah menyebabkan penjaga goal Indonesia dengan mudah menempis.Tendangan Baddrol untuk memungut mata yang keempat juga menakutkan. Nyaris-nyaris bola tersebut berjaya dihalang masuk. Namun bola itu kekal bergolek sehingga ke dalam tiang goal. Inilah saat-saat yang cukup mengembirakan rakyat Malaysia. Thankz kepada Khairul Fahmi kerana berjaya menempis satu bola keluar yang menyebabkan kemenangan kita pada malam tersebut. Sepakan penalti ini merupakan harapan 100% kepada goal keeper untuk menghalang bola. Bukan mudah untuk menghalang bola yang kecil tuh masuk ke goal yang besar nih. Tahniah Apek. Hahaha Apek pon Apek lah kan Khairul Fahmi sebab ko hensem. kikiki~

Bila aku tengok-tengok, pemain harimau muda kita ni lagi hensem dari pemain garuda. ekekeke~ jangan marah ye. Dorang ni semua pangkat adik-adik je.



TAHNIAH MALAYSIA!!!!!! 
HARIMAU MENGAUMMMMM



p/s: eh berjela-jela lak aku cecite nih. Semangat nih. Teruskan usaha harimau muda. Teruskan peningkatan
fighting!!!!


Taksub Dengan Bangsa Yahudi

Ketaksuban terhadap bangsa Yahudi  di Malaysia?

Banyak blog-blog menceritakan kelebihan orang-orang Yahudi  yang menguasai pelbagai bidang di atas muka bumi ini. Anda boleh melihat pelbagai blog yang ketaksuban tentang orang-orang Yahudi.Mereka kagum malah ada yang ingin menjadi atau mengikut cara hidup seperti mereka dalam bab makanan dan lain-lain.





Beberapa kajian telah dibuat ke atas Bangsa Yahudi namun,mereka terutama orang-orang Islam percaya tentang kajian oleh Stephen Carr mengenai bagaimana proses ‘kebijaksanaan’ Yahudi itu bermula. Menurut kajian Dr Stephan, apabila kaum wanita Yahudi (si ibu) mengandung, si lelaki (ayah) dan ibu tadi akan membeli buku matematik, menyanyi dan bermain piano dan sebagainya anda boleh rujuk di carian google.Hampir semua artikel mengenai kebijaksaan bangsa  Yahudi  diambil oleh orang-orang Islam dari artikel tersebut lalu disebar tentang kehebatan kenapa/mengapa- bangsa yahudi bijak dan pintar.
Amat kesian sekali,mereka tidak pernah ingin mempelajari sejarah bangsa yahudi ini didalam Al Quran sebaliknya mereka lebih percaya  kajian Dr Stephen Carr .Tahukah  anda,Ketua Saintis Prof  Dr Maurice Bucaille? Yang mengetuai penyelidikan penemuan mayat firaun setelah Francisco Mitra menjadi Presiden Perancis pada 1981. Beliau memeluk agama Islam setelah mengetahui  sebab-musabab mengapa mayat firaun tidak lupus di laut mati (Dead Sea). Setelah puas berusaha menggunakan pelbagai kaedah sains dan merujuk semua kita-kitab agama termasuk Taurat akhirnya,menemui  jawapan melalui Al Quran .Bangsa Yahudi yang kononnya pandai & cerdik  tidak mempunyai jawapan kepada persoalan tersebut.Sedangkan tuhan mereka Nabi Musa ( kepercayaan mereka)adalah watak utama kejadian firaun mati ditelan oleh laut ketika mengejar Nabi Musa.Sila rujuk Al Quran untuk jawapan kepada mengapa jasad firaun (kisah Nabi Musa) tidak luput sedangkan jasad firaun yang lain sebaliknya.

Kisah Tentang Kehebatan Dan Kebijaksaan Bangsa Yahudi

Berbalik  tentang kehebatan dan kebijaksaan orang-orang Yahudi  yang disebarkan oleh di blog-blog orang Islam.Jika jawapan kisah mayat firaun yang berabad-abad tahun tidak reput ini dapat dijawab oleh Al Quran begitu juga mengenai Bangsa Yahudi ini. Allah perjelaskan dengan nyata dan terang tentang mereka di dalam Al Quran. Sebenarnya anda tidak perlu kepada ahli sains atau sesiapa untuk menerangkannya. Segalanya ada di dalam Al Quran. “kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu”(Quran 16:89 ).

Sejarah para nabi sendiri  memberitahu kepada kita,sememangnya dikalangan nabi yang ramai adalah dari bangsa Yahudi,mengapa mesti anda pelik jika Bangsa Yahudi kini adalah yang menguasai dunia? Tentang bagaimana bangsa ini bijaksana atau cerdik secara tak langsung bangsa ini juga adalah terkaya atau bilion+air rasanya itu bukan persoalan kerana telah diberitahu oleh Allah didalam Al Quran bahawasanya mereka itu setamak-tamak manusia kepada hidup melebihi loba orang-orang kafir musyrik(Quran 2:96). Ini bermaksud,jika anda teramat kaya atau hauskan kekayaan atau tamak dunia tahap melampau sekalipun telah Allah perjelaskan tidak akan dapat mengatasi ketamakan bangsa Yahudi ini.

Kesimpulannya, sekiranya mereka(orang-orang Islam) itu berpegang teguh atas nasihat Nabi Muhammad SAW agar berpandukan kepada Al Quran dan sunnah,tidak mungkin mereka kagum ke atas Bangsa Yahudi kerana Allah telah memberitahu kepada kita ! Malah jauh sekali cuba mengikut jejak gaya hidup orang-orang Yahudi itu, tidak kira dari segi makanan atau apa juga gaya hidup sekalipun kerana Allah telah mengatakan pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik (Quran 33:21).Maka itu hiduplah kita dalam cara Islam yang disuruh Allah. Tentang cara makan atau apa jua gaya hidup sekalipun bukanlah mereka pandai sebaliknya kita sendiri telah menjauhkan diri dari sunnah Nabi muhamad SAW bawakan.Tetapi jika anda masih ingin mengikut jejak mereka,gaya hidup mereka,ketamakan mereka maka oleh itu anda telah menjayakan maksud hadis ini.

Daripada abu sa’id al-khudri ra: “bahawasanya rasulullah saw bersabda: “kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke dalam lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka”. Sahabat bertanya: “ya rasulullah! Apakah Yahudi dan nashrani yang kau maksudkan?. Rasulullah saw menjawab, :”siapa lagi kalau bukan mereka”. Hadith riwayat muslim (hadis sahih).

Bukan Salah Bangsa Yahudi Itu Sendiri

Adakah  Islam itu tidak pernah mengajar gaya hidup yang baik? Ini menunjukkan kita telah jauh dari agama sehingga tidak nampak malah mencari jauh disana.Hakikat sebenarnya bukan salah bangsa Yahudi itu sendiri sebaliknya mereka yang membuta tuli percaya (copy & paste) akan kajian tersebut. Terpulanglah  jika masih ada yang taksub bangsa yahudi yang dihina oleh Allah .

p/s: Wei aku cilok je nih dari brother nih.

Lelaki bajet ramah dengan perempuan

Aku menyampah lelaki yang bajet-bajet sangat ramah dengan perempuan yang tidak dikenali.
Ada dua jenis lelaki macam ni.

1. Nyah/ lelaki sotong
2. Lelaki gatal/bajet

Mood: geram tol harini
         

Petua Badan Langsing

Selamat Pagi..
Sekarang ni makin ramai yang mula gemuk. Ke aku je sebenarnya yang makin gemuk???
ekceli memang aku dah gemuk dan sangat malu dengan bentuk badan macam nih. Stress ok. Gemuk tanpa makna ni yang runsing. Kalau ada sebab tak pe gak. Masih boleh lah diterima akal. grrrr... mesti korang tak nampak sekarang ni aku tengah geram. (apekah??) Tak payah tahu lah berat aku berapa sekarang. Wat malu je. aku nya fat sangat berlebihan walaupun berat badan aku ideal je lagi. Tolong.....
around 8 kg dah naik. Amalan gaya hidup aku kurang sihat maybe. Nak tahu antara faktor-faktor korang including me menjadi gemuk.




ialah:

1. Makan nasi penuh sepinggan/ berpinggan-pinggan
2. Makan berulam dengan air. (tak boleh makan sikit pastu minum air pastu makan pastu minum)
3. Lepas makan je baring
4. Makanan berlemak (especially dekat ayam tuh buang tang lemak-lemaknya yang kuning-kuning tuh)
5. Makan aiskrim banyak kali tanpa mengira waktu (errr aku lah tuh. malam pon layan)
6. Tiada senaman
7. Kurang bergerak atau aktiviti yang sihat. (macam lebih kurang dengan hok atas kan. Belasah je. Kalau  
    boleh 3 or 4 kali pergi berjogging. Baru sihat dan cergas. Tak ada lah melepek je kan.)
8. Makan selepas pukul 7 malam. (elakkan makan nasi waktu malam)
9. Kurangkan tidur/tidur secukupnya jangan overdose (errr aku kategori mana pon tak berapa nak sure)
10.Ceria-ceria selalu (orang kata kita gemuk sebab happy selalu) OMG..

Ok sampai part kegemaran orang gemuk.
Semalam aku berkenalan dengan seorang kakak nih. Tengok badan dia aku agak-agak dalam 45 above n below 55kg. Memang dia akui berat dia kurang dari 55. So apa kaitannya??? Ha for your information berat dia sebelum nih adalah 72kg. Seriously tak tipu woo.... can you imagine??

Ha mesti tak sabar-sabarkan nak tahu..

Ok ini bukan lah penggunaan pil-pil pelangsing. Hanya menggunakan kaedah semulajadi dan pengawalan diri.






1. Kurangkan makan nasi / kuantiti makanan
    - dalam seminggu sekali dua kali je makan nasi. (Ko boleh tahan ke??)

2. Lepas makan tunggu 4jam baru boleh nak baring or tidur.
    - hal ini kerana proses penghadaman kita mengambil masa 4 jam. Kalau tidur dia mendak lah kot) hehe

3. Yang ketiga tak perlu sebab 1 dan 2 pon sudah cukup.


kikiki~  Tak banyak kan petuanya. Tapi jika kita mengamalkan 1 dan 2 itu sebenarnya mampu menerbitkan sesuatu di dalam diri kita iaitu kesabaran dan percaya pada diri. Ianya menguji kemampuan kita untuk menahan nafsu makan kita.



Puas hati tak???

Aku pon sebenarnya rasa tak puas hati. Boleh tak aku kurus langsing balik nih.. Baju pon dah ketat sume.
peace je lah. huh!!! bai.





*gambar cilok dari google ok.








Petua kebahagiaan

Ha hari ni cik pelangi nak bincang cikit ciri-ciri cari pasangan dan mendapat sesebuah keluarga yang utuh. Bagi point je lah eh. Tak lah berjela-jela lak kang.
1. hensem/cantik (hahahha gurau je. Kalau hensem tapi perangai cam hampeh tak guna gak kan)
2. bijak cikit dari kita. (supaya kita akan lebih menghormatinya.
    Tapi jangan yang bijak tapi tau kutuk orang je. hehe)
3.jangan cari yang tidur sampai tengahari baru nak bangun (orang kata bangun lambat rezeki kurang)
4.jangan liat bangun solat. (especially subuh tuh)
5.boleh membimbing kita (contoh sembahyang berjemaah. Bila macam tuh akan menjadikan masing-masing   
   saling mengingati antara satu sama lain)
6.kelakar (buat hidup sentiasa bahagia dan hilang stress)
7.jangan cepat marah. (memang harem lah sape yang kuat marah/berang tuh korang tinggakkan je)
8. ha lu pikir lah sendiri. wawawa~

terakhir jangan lupa buat solat istiqarah untuk memastikan jodoh kita yang sebenar...

babai..............



PUlau Langkawi~

Salam. :)
Tajuk dah terang-terang mempunyai maksudnya yang tersirat. Ok hari isnin ni aku akan berangkat ke pulau langkawi. Follow en.bunbun kesana sebab dia ada urusan di sana. So as his wife aku diarahkan terikut.
Errrr apa bunya bahasa tah aku guna nih. Sekali skala beruntung juga kalau tak bekerja. Bila-bila pun ON je kalau dia kena outstation. Tapi bila sudah bekerja sila buat-buat paham lah yang ko akau putus harapan.
Duduk dekat rumah dan pakai cantik-cantik duduk depan tv. hehe..

Rasa macam banyak je nak cerita sebab lama tak post something dekat sini. Ha hari tu (tah hari apa aku pon xhingat) memang kelemahan aku nak mengingat hari atau tarikh-tarikh keramat nih. (someone told me the same thing)
Eh dah masuk bab lain pulak dah. Ok haritu setelah sekian lama tak makan McD. Best betol.. makan McChicken tengah malam. Ha tibe-tiba teringat pulak. Hari tu jem gila sebab hari raya aidil Adha. So nak check tarikh sila semak calender anda. Dekat sejam macam ada perbarisan kereta-kereta pulak. Memang lama betol boleh gerak sampai ada yang berpatah balik. Tapi kami masih tegar... hahaha~ Sebab kami lapar McD.
Pesan en.bunbun tak ada pape pon yang nak dirushingkan (apa ni rojak bagai) Parking fulamak jauh di atas bukit. Time nak turun bukit tuh kami buat macam gelongsor. syunggggggggggggg~ cepat sampai. (grrrrr tipu je)
Kami makan sampai tengah malam. Bukan menghayati sangat. Borak je lebih. En.bunbun kalau sekali dah buka mulut, tak mau benti. kikiki~

Eh aku baru tahu rupa-rupanya ada jugak orang nak baca blog merepek aku nih. Siap ada silence reader gituh. Trimas sebab sentiasa nak tahu perkembangan aku. Memang badan aku dah kembang. Gemuk dan bulan. huh!

Nanti aku akan ceritakan pengalaman aku kat pulau langkawi nanti ye. Tapi tak adalah yang menarik mana pon sebab en.bunbun sibuk konvensyen seharian. Dan aku akan outing cuci-cuci mata. yeah!
Nanti jangan lupa pakai eyemore. Peace!!





Rahsia Mengenali Lelaki Melalui Zodiak

Adakalanya sebagai seorang lelaki anda masih tidak mengenali diri atau peribadi
sendiri. Hanya rakan-rakan di sekeliling yang ikhlas untuk memberitahu anda
akan menyatakan setiap kelebihan mahupun kelebihan diri anda. Namun, apakah
anda mempunyai rakan yang sanggup berterus-terang? Minggu ini disiarkan
beberapa perkara berkaitan dengan keperibadian seorang lelaki berdasarkan
bulan kelahirannya. Walaupun tidak kesemuanya benar, namun ia boleh dijadikan
panduan. Jika anda memang mempunyai sikap buruk atau kelemahan, anda
boleh memperbaiki diri anda.

sumber:  http://www.lelaki.com.my (dekat article tu yang tulis oleh website tuh)
Just for fun. Kita pun tak pasti kebenarannya.
Mari-mari check ciri-ciri jejaka idaman kita. Mungkin ada yang tepat dan ada yang terpesong.
Jangan sampai bergaduh sudah. jommm search~


Leo (24 Julai - 23 Ogos)
Dia seorang yang agak tinggi, kurus, gerakannya pantas tetapi lembut. Bentuk
matanya besar dan menarik dan kemungkinan mempunyai rambut yang ikal.
Bibirnya mungkin nipis. Mempunyai sikap suka menolong orang lain. Dia
berkeyakinan pada diri sendiri dan ini membolehkannya menjadi pemimpin. Dia
juga suka menjadi popular dan dipuji. Cinta merupakan sesuatu yang penting di
dalam hidupnya. Rupanya yang tampan dan yakin menyebabkan pasangannya
merasa bertuah.

Namun sikap yang paling tidak digemari oleh isteri atau kekasihnya, ialah sikap
cemburunya. Lelaki ini juga apabila berkahwin sering menganggap rumahnya
sebagai tempat berehat dan sering menganggap isterinya memberikan
keselesaan padanya setelah penat bekerja.

Virgo (24 Ogos - 23 September)


Dia adalah lelaki yang agak kurus, tingginya serderhana, bahunya agak lebar,
bulu keningnya panjang dan cantik, dan dahinya luas, matanya nampak sedih
tetapi lembut, dan ini menarik perhatian wanita. Dia adalah lelaki yang
mementingkan kebijaksanaan. Dia mahukan kesempurnaan, sentiasa mahu
mengawal, dan jarang sekali terbawa oleh cinta.

Dia mengkritik dan mengadu. Dia juga agak mementingkan hal-hal yang halus
terperinci. Di dalam soal kahwin, dia akan mengahwini wanita yang ada wang dan
yang boleh membantunya. Dia seorang yang mengambil berat mengenai
kesihatan dan kecergasan. Namun seringkali dia menyalahkan orang lain, sukar
untuk mengakui kesilapan diri sendiri.

Libra (24 September - 23 Oktober)


Dia seorang yang seksi, tubuhnya agak menarik, pakaiannya agak kemas dan
sukakan kebersihan. Mungkin mempunyai bentuk badan sedikit kewanitaan
seperti bulu roma yang sedikit, atau bahu yang kecil. Dia tidak gemar tangannya
kotor, dia suka pekerjaan yang mempertingkatkan paras rupa orang lain seperti
mendandan rambut, pereka fesyen atau menjual barangan kecantikan. Sikapnya
terbuka, menyenangkan, suka bergaul dan ramai kawan. Sopan dan simpati.

Antara kelemahannya ialah dia sukar memutuskan sesuatu yang tidak disukainya,
ini mungkin mengakibatkan dia berkahwin dengan pasangan yang tidak sesuai.
Walaupun dia lelaki popular di kalangan wanita, emosinya terkawal dan dia
kelihatan seperti pasangan yang kurang mengasihi. Pada mulanya wanita tertarik
padanya kerana dia bertimbang rasa dan berhati-hati, kemudian setelah
beberapa lama, sikap itu tenggelam. Dia biasanya adalah orang yang cermat
dalam berbelanja tetapi agak boros pula dari segi membeli baju, wangian, atau
perabot. Dia membelanjakan banyak wang untuk menarik perhatian orang yang
dicintainya atau sesiapa yang dianggap penting.

Scorpio (24 Oktober - 22 November)

Tubuh biasanya kecil, tingginya jarang melebihi ketinggian sederhana.
Renungannya yang tajam seolah-olah dapat membaca isi hati orang lain. Sama
ada hatinya gembira atau sebaliknya dapat dilihat dari cara dia jalan. Dia akan
berjalan dengan tenang bila hatinya suka dan tidak menentu bila dia kegelisahan.
Dia seorang yang mudah tersinggung perasaannya, tetapi dapat
menyembunyikan keadaan itu dengan rupa zahiriah yang agak cekal. Dia akan
berusaha bertahun-tahun untuk mencapai cita-citanya atau untuk membalas
dendam. Suka jika dapat menunjukkan kuasa, dan nampak lebih dominan dalam
perhubungan.

Sagitarius (23 November - 22 Disember)


Dia seorang yang suka bergaul, suka kehidupan yang baik tetapi gemar berfoyafoya.
Dia adalah insan yang paling romantik. Dia menarik, mudah bergaul dengan
seorang yang suka kepada hiburan dan berjalan ke tempat-tempat yang
menawan. Dari segi berpakaian, dia suka memakai pakaian yang kasual dan
longgar.

Dia lelaki yang agak boros, dan jika tidak berhati-hati, mungkin terlibat dalam
perjudian. Lelaki ini suka jika dapat berteman dengan wanita dan mudah pula
jatuh hati. Tapi dia tidak suka terikat dalam masa yang panjang.

Capricorn (23 Disember -20 Januari)


Lelaki ini lebih berhati hati dalam hidup, dan selalu melakukan sesuatu
berdasarkan keadaan. Dia tidak suka menukar rancangan yang telah dibuatnya.
Dia agak pendiam dan suka bekerja sendiri. Dia adalah jenis pendendam dan
akan ingat pada kejahatan yang dilakukan terhadap dirinya hingga bertahuntahun.
Mungkin dialah paling tidak menarik kerana dia mendekati wanita menggunakan
cara intelek. Dia mungkin kurang selesa dengan wanita yang beremosi tinggi
tetapi sanggup berkahwin dengannya jika dia boleh membantu mencapai
kejayaan dalam kerjaya. Lelaki ini sukar jatuh cinta, tetapi jika sudah jatuh cinta,
dia akan amat mencintai wanita itu. Apabila berkahwin ia agak lokek dari segi
kewangan. Dalam pergaulan, dia lebih suka kepada yang lebih tua dan
konservetif.

Aquarius (21 Januari - 19 Februari)

Dia adalah lelaki yang pandai bercakap dan suka kepada cakap-cakap intelek. Dia
agak kurang romantik. Dia sukar jatuh cinta kerana dia tidak mahu kecewa. Dia
suka persahabatan yang sekejap berbanding hubungan yang panjang.
Lelaki ini suka ketawa dan mempunyai perkara- perkara yang menarik untuk
dilakukan, tetapi dia boleh jadi pendiam pada suatu masa dan agak
mengecewakan kekasihnya. Dia mungkin lambat berkahwin kerana tidak suka
terikat. Sebagai lelaki, dia disukai oleh teman wanitanya kerana dia agak berbeza
dan menarik, tetapi mengecewakan dari segi membuat komitmen.

Pisces (20 Februari - 20 Mac)

Dari segi berpakaian, mungkin dia kelihatan kurang kemas. Walaupun dari segi
zahiriah dia agak kurang menarik, dia mempunyai personaliti yang bagus boleh
berjenaka dan baik hati. Dia adalah lelaki yang pandai mengagak dan bersimpati
tinggi, tetapi, hatinya selalu bimbang. Dia tidak suka berkelahi dan sedaya-upaya
mengelakkannya.

Hidupnya suka menggembirakan hati orang lain, dia agak romantik dan
mementingkan perasaan pasangan. Tetapi dia agak pemalu dan kurang
keyakinan, menyebabkan dia lambat dalam hal menambat wanita. Dia agak sukar
dari segi membuat keputusan, dan agak bertangguh untuk kahwin. Oleh kerana
kelemahan ini, dia mudah dipengaruhi atau ditinggalkan. Dari segi bercinta, dia
adalah seorang yang hangat, mengambil berat dan mengasihi, serta
menghiburkan.

Aries (21 Mac - 20 April)

Dia kuat bekerja, suka bergaul, bersemangat dan bercita-cita, menjadikan dia
seorang pemimpin. Dia lebih suka mengarah, berani dan suka menjelajah .Dia
lebih suka memulakan sesuatu tetapi kemudian menyuruh orang lain
menyelesaikan kerja itu. Dia mementingkan lahiriah dan mudah bergaul tetapi
agak kurang keyakinan. Dia mudah cemburu dan kurang yakin dalam hubungan
dengan wanita, tambah lagi dia merupakan seorang yang panas baran. Padanya
cinta adalah amat penting, kerana dia benci hidup keseorangan, dan kerana dia
merasa bangga ada orang yang sanggup menyerahkan jiwa raganya kepadanya.
Ketika mula bercinta dia baik hati, mudah jenaka dan bersukaria tetapi apabila
telah lama berkenalan, dia selalu menyakitkan hati, curiga dan marah-marah.

Taurus (21 April - 20 Mei)

Dia seorang yang praktikal serta berseni, mungkin boleh mengukir atau melukis.
Suaranya merdu bila menyanyi dan sukakan muzik, malah mungkin seorang ahli
muzik. Lelaki ini mudah bergaul, suka berjenaka dan ketawa. Bagaimanapun dia
kurang yakin pada diri sendiri dan menyebabkan dia menggunakan bakat seninya
untuk menarik hati wanita.

Dia juga adalah lelaki stabil, konservatif dan agak keras hati, yang mahu tahu ke
manakah arah tujuan dirinya. Lelaki ini pentingkan sekuriti dari segi kewangan,
begitu juga dari segi rumahtangganya dan dengan sebab ini dia jarang ambil
risiko atau memperjudikan hidupnya. Lelaki ini menanti-nantikan
perkahwinannya. Pada masa inilah dia akan berasa selamat. Perasaan itulah yang
tidak ada pada dirinya sebelum itu, disebabkan itu dia akan memilih pasangan
hidupnya dengan agak teliti agar rumahtangganya berpanjangan. Kebolehannya
menghias rumah dan kesungguhannya menjadikan dia pasangan yang baik. Dia
tidak begitu minat dengan idea orang lain.

Gemini (21 Mei - 21 Jun)


Senyumannya menarik menyebabkan orang ramai tertarik kepadanya. Dia
seorang yang bijak berfikir, ingatannya bijak dan teratur menjadikan ia pasangan
yang menarik. Dia mungkin bekerja sebagai jurujual di mana dia berpeluang
memujuk dan mempengaruh orang lain. Dalam menjadi pasangan hidup dia suka
wanita yang boleh berfikiran sendiri, yang tidak pendiam dan yang cerdik bukan
cantik menjadi keutamaanya.

Dia suka kepada luahan emosi kerana itu dianggap kebudak-budakan dan remeh
kerana itu dia bermasalah untuk jatuh cinta kerana menganggap bahawa bila
jatuh cinta, dia akan memberi banyak kuasa kepada kekasihnya. Pasangannya
yang ideal adalah yang sanggup berkongsi akal, bukan hati.


p/s: ha puas hati ke tidak? terpulang. Hanya untuk suka-suki je ok. Babai.

Mimpi apa malam tadi?

Check it out..

Air
Jika anda bermimpi berjalan diatas air alamat anda akan beruntung. Sedang mimpi tenggelam
dalam air sungai alamat buruk. Dan bila bermimpi lihat air masuk kedalam rumah alamat anak dan
anda akan mengalami sakit. Anda bermimpi menangis melelehkan air mata alamat akan datang
kegembiraan. Dan memimpikan air buah menandakan tak lama lagi (dalam hitungan hari) akan
menerima kabar gembira dari sanak famili atau teman Anda. Mimpi melihat air banjir, bersirat akan
mendapatkan rerzeki. Mimpi melihat air mengalir, bermakna aka mendapatkan kabar yang
mengejutkan

Buang air kecil/Kencing
Jika anda bermimpi buang air kecil (kencing) bertanda akan ada yang menimpa rumah yaitu
pencuri akan datang. Waspadalah.

Hantu
Jika anda bermimpi berbicara dengan hantu, bertanda keuangan anda akan meningkat, sedang
melihat hantu, alamat akan sukses dalam usaha. Dikejar hantu, alamat timbul kesalahan anda.
Mimpi melihat hantu tersenyum bersirat akan berumur panjang.

Hidangan
Jika anda bermimpi ada pada suatu hidangan yang teratur rapi dengan rupa-rupa makanan yang
enak dan lezat, bertanda anda mencapai keberuntungan hidup selama-lamanya.

Jatuh
Jika anda bermimpi jatuh dalam kolam atau dari atas tempat tidur, bertafsir suatu peringatan dan
anda harus berhati-hati benar dalam pekerjaan. Sedangkan jatuh dari bukit atau tanah tinggi
bertanda (yang belum punya isteri) akan beristeri. Mimpi jatuh dari jendela bertanda anda akan
terganggu kesehatannya. Mimpi jatuh dari kapal bermakna akan mendapat kekecewaan.

Kemenyan
Jika anda bermimpi mencium bau kemenyan terbakar, bermakna pekerjaan anda akan
menguntungkan. Sedangkan membakar kemenyan, tersirat kehidupan cinta akan bahagia

Kenderaan
Jika anda bermimpi melihat kenderaan ditarik oleh empat kuda, bermakna akan memperoleh
kemajuan dari pekerjaan yang tadinya sangat mundur. Mimpi ada kenderaan lewat diatas jembatan
bersirat kurang baik dalam percintaan. Mimpi naik kenderaan umum, bermakna kepada anda akan
datang khabar gembira.

Kupu-kupu
Jika anda bermimpi melihat kupu-kupu, bermakna akan ada suatu kebahagiaan yang akan datang.

Makan
Jika anda bermimpi makan rembulan atau bulan, bermakna akan terima rezeki yang besar. Jika
mimpi makan berdiri, alamat rezeki murah datang pada anda dan jika makan direstoran bersirat ada
perhatian dari orang lain kepada anda. Mimpi makan bangkai, bermakna akan mendapatkan rezeki
besar. Bermimpi makan kotoran bermakna akan mendapat uang. Mimpi makan seorang diri
bermakna akan mendapatkan kebahagiaan. Mimpi makan bersama-sama, bermakna anda akan
mendapat kehormatan dari masyarakat. Mimpi makan buah-buahan bermakna anda akan mendapat
pujian dari orang banyak. Mimpi makan makanan yang pedas, asam atau pahit bermakna anda akan
mendapat kesulitan besar. Mimpi makan bermacam-macam kue, bermakna anda akan tertimpa
penyakit.

Mati
Jika anda mengimpikan seseorang teman atau keluarga meninggal dunia, bermakna yang diimpikan
akan umur panjang. Dan mimpi anak anda meninggal dunia, bermakna akan ada perselisihan dalam
keluarga. Mimpi meninggal/mati lalu hidup kembali, bermakna anda akan panjang umur.

Menangis
Jika anda memimpikan sedang menangis, bermakna akan mendapat khabar bahagia dan mimpi
mendengar orang menangis anda akan berkewajiban menyelesaikan suatu perkara yang
sesungguhnya sangat sulit.

Menyeberangi
Jika anda bermimpi menyeberangi sungai, bermakna akan memenangkan dalam suatu pekara..

Minum
Jika anda bermimpi minum, bertanda murah hati, dan bila minum madu bertanda bersirat akan tiba
rezeki, begitu juga bila minum air kali. Mimpi meminum air dari mata air, bersirat akan mendapat
ilmu pengetahuan (dari sumbernya yang benar). Mimpi meminum susu bermakna kesehatan anda
akan terjaga.

Perkawinan
Jika anda bermimpi berada dalam satu perkawinan atau anda mengiringi pengantin, bermakna
sahabat anda tidak akan terlepas dalam pergaulan sehari-hari ia juga akan memberi pertolongan
kepada anda. Dan jika anda sendiri yang mimpi kawin, bersirat keberuntungan akan tiba.

Rambut
Jika anda bermimpi rambut beruban, bermakna panjang umur. Mimpi rambut jatuh putus dan
rontok, bersuratan akan sedih dan membuat anda susah. Mimpi rambut panjang, bertafsir akan
gembira jiga panjang umur dan mimpi rambut menutup mata, bermakna akan dicela orang. Mimpi
melihat rambut palsu, bermakna anda akan dikhianati teman baik.

Sembahyang
Jika anda bermimpi sembahyang bermakna akan memperoleh kebajikan dari orang yang anda
pernah tolong.

Sikat
Jika anda bermimpi menyikat gigi/rambut, bermakna akan membaharui hidup yang sesuai dengan
cita-cita anda setelah menyesali kesalahan yang pernah dibuat dan bejanji untuk memperbaikinya.

Tangga
Jika anda bermimpi mimpi jatuh dari tangga, bermakna anda menunda keberuntungan dalam
dagang. Atau kepercayaan akan hilang.

Terbang
Jika anda bermimpi terbang dengan pesawat terbang, bertanda akan datang panggilan undangan
istimewa karena anda mempunyai kelebihan yang sangat berharga. Jika mimpi melihat perahu
terbang bermakna akan berhasil dalam usaha. Sedang kalau diri anda yang terbang, artinya anda
akan mendapatkan suatu pengalaman/ilmu yang sangat bermanfaat bagi anda yang dapat membantu
hidup atau karir anda.

Ular
Jika anda seorang jejakan atau seorang gadis bermimpi melihat atau dipagut (digigit) ular,
bermakna akan segera mendapatkan pasangan atau jodoh. Dan bila anda telah menikah bermimpi
demikian, bermakna akan memperoleh kemakmuran hidup. Mimpi melihat ular kecil dengan tibatiba
berubah menjadi naga, bermakna akan ada orang besar yang menolong anda. Melihat ular
berwarna-warni, bersirat kebahagiaan segera terbayang pada anda. Mimpi melihat ular yang banyak
sekali, bermakna akan panjang umur. Mimpi dikelilingi banyak ular, bermakna firasat akan banyak
orang yang memusuhi anda.
------------------------------------------------TAMAT-----------------------------------------------------
Kalau rasa-rasa ada lagi mimpi anda yang tak tersenarai. Itu bermakna anda bertuah kerana mempunyai keistimewaan mimpi yang sangat unik dari kebanyakan orang. Oleh itu sila KLIK.  

Aku select mana-mana mimpi yang mungkin popular jer. hehe... Seronokkan bila check-check apa agaknya maksud mimpi kita yang pernah kita alami. Tapi kadang-kadang mimpi itu hanyalah mainan tido. Tak ada maknanya kalau korang tido pon tak reti basuh kaki. wekkk~

Tuhan Berikan Aku Cinta

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

*Semua orang pernah bercinta. Cinta ada kalanya menyakitkan dan adakalnya menggembirakan. Cinta hadir dengan penuh warnanya. Mungkin ada cinta yang tak dapat bersama kita namun diberikannya cinta yang lain. Cinta yang sejati tidak akan hilang walaupun halangan  melanda. Cinta harus kekal hingga ke akhir hayat. Cinta menemani sepi, menemani duka, menemani hati dan memberikan bahagia. Oleh itu berilah cinta kekal di setiap peringkat kehidupan kita tanpa mengira setiap peningkatan umur. Mekarkan cinta setelah mendirikan rumah tangga, setelah dikurniakan cahaya mata, setelah menjelang hari tua. Cinta jangan dipoligamikan. Kerana cinta kepada insan (ini) seharusnya satu. Selebihnya kepadaNya, Rasul dan keluarga,
Semoga cinta setiap pasangan kekal hingga ke akhir hayat. Show your love <3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up