Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Bateri Handphone Kembung!!! Atasinya.

Salam..

Kalau pakai telefon canggih pon banyak masalah kan?

Telefon samsung aku sekarang beterinya mengelembung. Pastu pergi hantar kedai. Tauke kedai tu cam tau-tau je bateri aku kembung. Belom cakap lagi tu. Nak tau apa dia kata? dia kata samsung galaxy w memang banyak problem bateri. Selalu orang pakai w hantar sini sebab bateri cepat kembung. 

Dia ingat aku ada charge fon dekat kereta. Tapi aku rasa sebab overcharge kot. Tapi sebelum ni aku pakai CSL ok je nak berhari-hari charge. Haha. Over tau fon mahal nih. Mengada-ngada.

So aku nak share dekat korang satu info untuk jaga beteri fon korang. Info ni aku jumpa dekat SINI 


Cara Memanjangkan Hayat Bateri Handphone

Handphone merupakan keperluan masa kini. Untuk yang berkemampuan, tukar handphone boleh diumpamakan seperti menukar baju. Tapi untuk yang kurang berkemampuan, mereka seboleh bolehnya mahu menjaga handphone dengan baik.
Bateri merupakan nadi sesuatu handphone. Walaupun bateri tidak mempunyai kaitan dengan fungsi application handphone tetapi bateri juga harus diberi penjagaan yang baik. Tentu ada antara kita yang pernah mengalami masalah bateri rosak, bateri kembung. Masalah ni penting kerana ia menyebabkan handphone kita tidak dapat mengesan kuasa bateri kita.
1. Off handphone ketika mengecas

Ketika sedang mengecas bateri handphone, sebaiknya pastikan handphone anda dalam keadaan OFF. Ini kerana ketika handphone dalam keadaan ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri  kerana terdapat  penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.

 
2. Jangan cas handphone di dalam kereta
Ketika mengecas handphone di dalam kereta, kita menggunakan port pemetik api sebagai sambungan. Voltage pada kereta selalunya tidak stabil dan menyebabkan arus yang masuk ke dalam bateri juga tidak stabil. Maka apabila anda selalu mengecas dalam kereta, komponen bateri akan mudah rosak.

3. Habiskan bateri (empty) sebelum dicas
Pastikan bateri handphone betul-betul habis sebelum dicas semula. Ini untuk menghidarkan dari terjadi memory effect.
4. Pastikan bateri full sewaktu pertama kali di cas
Apa pun jenis bateri handphone, proses mengecas untuk pertama kali selepas handphone dibeli adalah sangat penting dalam menentukan usia bateri. Ini kerana apabila kita mengecas bateri, seluruh sel dalam handphone berfungsi; maka disebabkan itulah cas untuk kali pertama disarankan waktunya lebih panjang, sekurang kurangnya 3jam. Untuk bateri nikel metal hybrid (Ni-Mh) nikel cadmium (Ni-Cd) ia memerluka masa selama 8jam.
5. Sentiasa kawal 
Mengecas bateri terlalu lama juga tidak baik kerana ia boleh merosakkan komponen di dalam bateri itu sendiri. Oleh itu kita hendaklah mengawalnya. Ini kerana di negara kita  masih kurang charger yang akan off secara automatik apabila bateri sudah penuh.
6. Elakkan Haba
Jauhkan bateri dari sumber haba yang boleh menyebabkan bateri handphone tersebut meletup. Walaupun harga bateri tidaklah semahal mana pun, tapi kenapa kita perlu membazir menukar bateri sedangkan kita boleh memanjangkan hayatnya?

Selamat Tinggal Maxis Broadband, Selamat Datang Pilihan Yang Tepat.

Assalamualaikum...

Sekian lama memendam rasa dengan maxis broadband yang laju siput lagi dari dia. Akhirnya akan ku terminate juga, Hahaha.. Puasnya hati!!

 

Seperti yang korang sedia maklum, maxis broadband memang sangat slow macam tut... Kalau nak tunggu loading tu aku boleh siap mandi (bukti menguatkan ayat). Baru seminggu guna kuota dah semput-semput. Padahal dah bercatu-catu guna dah. Sampai youtube pon tak kenal dah. Kalau kenal pon hanya mampu pandang sebelah mata. Sebelah jiwaku pergi. hahaha apakah?

Tapi jangan risau, maxis fiber kan ada. Memang laju giler (bodek maxis, kang dia tak nak buat iklan dekat nuffnang aku. Mamposs) Haha..

Tetapi.. tapi lagi. Maxis fiber masih tak meluas liputan dia. Dekat kawasan rumah aku masih tak ada untuk maxis fiber nor unify. So pity me. haha.

Oleh yang demikian, (matik lah kalau cikgu bm aku baca. haha) aku pon pasang TM streamix (ah cm ne nk eja. Blank lak) Start berkuatkuasa pakai semalam. Terus terkejut berukband. Laju semacam. Dah terbiasa otak slow sebab ikut berukband internet yang slow so culture shock kejap. Kejap je ok.. Kalau lelama memang bengap lah tu.

 

Mula-mula dapat internet laju, ala-ala rasa cam duduk dekat Korea. Wahaha.. Owh tersedar rupanya dekat malaysia sebab ada bau nasi lemak tetibe.


Seronoknya surf internet laju sampai tak sempat nak kelip kelip mata. Streamyx TM ni kena siap dengan line telefon. Tapi tukang bayar bill kata nak selotape telefon sebab tak bagi guna. Haha cakap je lh tak bagi guna. Ni siap nak mangga gari semua telefon tu. Haha i tak jakuns ok. Kiki~

Jadi sekarang kalau nak keluar pergi mana-mana kena beli internet dekat fon jelah. Sebab streamyx ni untuk rumah sahaja. Kalau sebelum ni boleh lah bawa broadband (beruk) tu sekali. Tapi kini dan selamanya hanya tinggal kenangan. cett internet laju sampai jari pon laju main taip je tah pape ayat. Sowie.. lalala~

Okay. Sebab kos sara diri hidup dah meningkat dek kerana kau streamyx. Makanya akan terhapus movie astro (HBO, Max & ape tah satu lagi). Astro ambik yang basic sudah sebab kau suke ulang-ulang cerita je pon. Baik aku download or tengok dekat internet jerrrr.. (lempang sikit org tak sedar diri ni. Kacang lupakan kulit. hahaha)

Okay lah, internet i kan laju. So taknak lah duk lama-lama ngadap you je. hahaha~ (lempang lagi)

Babai. Peace yaw!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up