Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Cara Mengatasi Handphone Android Yang Tidak Boleh Start Atau Boot Loop

Salam

Walaweii.. dah kena virus kemalasan update blog aku ni. Bila bengang baru cari blog. Haha..

Ketidaktenteraman berlaku kat aku ni. Seminggu ni aku tidak akan bersama dengan telefon baru aku. Hantar dobi.. ops anta bengkel la. Adoi tak suka betol. Macam-macam masalah juga bila kita pakai telefon yang lebih updated ni. Kalau korang kurang kewarasan baik pakai telefon biasa je. Sejak pakai fon ni, antara masalah yang sering aku alami seperti force close application, restart sendiri dan sekarang masalah tak mau start (keluar logo sahaja). Masalah yang akhir ni lah yang buat telefon aku kena berjauhan dengan aku buat seketika. cett!

Aku nak repair sendiri memang tak ar. Aku bagi dekat pekerja aku (tauke kedai. hik3) suh dia adjust masalah tu. Aiiii dia tak habis belajar sebab cikgu dia dulu kena cirit birit masa nak ajar subjek "boot loop". Jadi dia hantar bos besar dia (pusat telefon sedunia.haha).

Aku ada juga sembang-sembang dengan en.google. Dia gosip dengan aku yang ada blog cerita pasal masalah aku ni. Tapi bila aku buat tak jadi pon. Tak tau lah kalau korang buat jadi.

Jom.... jom tengok.

Cara mengatasi masalah handphone Android yang boot loop, tidak mahu start, brick, lupa pin, password atau salah masukkan kunci pola.

Cara melakukan factory reset handphone Android melalui Recovery Mode secara lebih umum.

Apa itu Factory Reset (Reset Data Pabrik) Android?
Factory reset adalah suatu cara untuk mengembalikan software handphone/tablet Android ke kondisi seperti baru keluar dari pabrik. Factory reset pada umumnya dapat menyelesaikan hampir semua masalah yang disebabkan oleh kerosakan software. Sebagai catatan, proses factory reset akan menghapus semua data dan aplikasi yang tersimpan di memori internal telepon / tablet Android.
Pada umumnya Factory Reset dapat dilakukan melalui menu Settings (pengaturan) > Privacy (privasi) > Factory data reset (reset data pabrik). Namun bila kondisi handphonenya tidak mau start atau tidak mau masuk ke menu, maka untuk melakukan factory reset, harus melalui recovery mode.

Apa itu Recovery Mode Android?
Recovery mode Android pada dasarnya adalah suatu menu Android yang berguna untuk recovery atau memperbaiki kerusakan software Android. Pada beberapa tipe handphone, upgrade software dapat juga dilakukan langsung melalui recovery mode. Tidak semua tablet / handphone Android memiliki recovery mode, namun pada beberapa tipe Android, hal ini dapat diatasi dengan menginstall recovery mode buatan pihak ketiga, misalnya ClockwordMod recovery atau xRecovery.
Recovery mode akan sangat berguna bila Anda mengalami hal-hal sebagai berikut:
  1. Bila handphone Android tidak dapat start atau hanya berhenti di logo saja (biasa disebut boot loop Android). Hal ini bisa disebabkan oleh beberapa hal, misalnya akibat ada aplikasi yang error atau baru saja menginstall aplikasi yang tidak kompatibel dengan tipe handphone (dalam banyak kasus, setelah menginstall font changer).
  2. Bila handphone Android dapat dinyalakan, namun tidak mau merespon input dari pengguna, misalnya layar Android tidak mau disentuh atau tidak dapat masuk ke menu telepon / tablet.
  3. Bila Anda lupa PIN, Password atau Anda terlalu banyak melakukan percobaan menggambar pola (pattern) pengunci ponsel Android yang menyebabkan Anda tidak dapat masuk ke menu.
  4. Kerusakan-kerusakan software Android lainnya.
Untuk melakukan factory reset via recovery mode secara garis besar dapat dilakukan dengan dua langkah mudah berikut. Namun sebelumnya, do with your own risk (DWYOR) atau resiko ditanggung sendiri ok ;)
Berikut caranya:
Tahap 1: Masuk ke recovery mode
Untuk dapat masuk ke recovery mode Android, Anda harus mematikan dulu handphone / tablet > tekan dan tahan beberapa button Android sekaligus (misalnya tombol vol Up + Vol Down + power secara bersama-sama) > Anda akan masuk ke dalam recovery mode.

Cara masuk recovery mode (button yang harus ditekan)  berbeza mengikut jenis handphon.
Recovery mode hanya berupa tulisan saja. Dan didalam recovery mode, Anda tidak dapat menggunakan touch screen, jadi untuk navigasi naik dan turun, biasanya menggunakan button volume (bergantung jenis handphone Android).

Berikut contoh tampilan recovery mode Android:
mengatasi handphone android lupa pin password atau pola pattern pengunci

Tahap 2: Lakukan Wipe Data / Factory Reset
Setelah berhasil masuk ke recovery mode, yang Anda harus lakukan tinggal memilih fitur “Wipe Data / Factory Reset” setelah itu restart handphone Anda.

Agar Anda tidak bingung, berikut contoh cara melakukan factory reset pada handphone Android Samsung Galaxy Young:
  1. Pastikan bateri masih cukup banyak (minimal 70%)
  2. Matikan handphone
  3. Tekan dan tahan tombol Volume Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik > Anda akan masuk ke recovery mode Android
  4. Dengan menggunakan tombol Volume, arahkan kursor hingga berada di tulisan “Factory reset / wipe data”
  5. Tekan tombol HOME untuk memulai proses > harap sabar saat proses berlangsung
  6. Reboot handphone
Jadi, bila Anda mengalami boot loop pada handphone Android atau Anda lupa akan kata sandi atau pengunci pola handphone Android, yang perlu Anda lakukan hanyalah masuk ke recovery mode > lakukan Factory Reset / Wipe data. Sekarang yang menjadi masalah adalah banyak orang yang tidak mengetahui cara masuk recovery mode tablet / handphone Android miliknya.
Berikut adalah cara masuk recovery mode beberapa tipe handphone Android, bila ada tambahan tipe lainnya akan saya update di artikel ini. (diurutkan berdasarkan abjad merk handphone)
Note: Untuk masuk ke recovery mode, semuanya dilakukan dari kondisi handphone mati (off)
ACER
Cara masuk recovery mode Acer BeTouch E210:
Tekan Tombol Volume Down + Camera + Power Secara bersamaan > Ikuti petunjuk yang ada di layar (Thanks to Rio)
Cara masuk recovery mode Acer Liquid Metal:
Caranya sama seperti Acer BeTouch E210
CROSS
Cara masuk recovery mode Cross AD350 Android:
Tekan tombol HOME + Volume Down + Tekan tombol Power > akan muncul tanda /!\ > tekan tombol HOME (Thanks to Lafit)
CSL
Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 410 Android:
Tekan dan tahan tombol Volume Up + Volume Down + Power secara bersamaan > setelah itu tekan tombol HOME
Cara Masuk recovery mode Blueberry CSL Mi 320 Android:
Tekan Trackpad + tombol Volume Up + Power bersamaan
HUAWEI
Cara masuk recovery mode Huawei X3:
Tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power
Cara masuk recovery mode Huawei X5:
Sama dengan X3, yaitu tekan dan tahan tombol vol up + tombol Power
IVIO
Cara masuk recovery mode IVIO DE88 (thanks to Priadi)
Tekan dan tahan Tombol Camera + Tombol HOME > tunggu hingga muncul logo Android, langsung tekan tombol MENU+BACK bersamaan. Navigasi menggunakan tombol Volume, untuk memilh atau OK gunakan tombol Camera.
SAMSUNG
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Ace dan Samsung Galaxy Fit Android:
Info lebih lengkap dapat membaca artikel: “Cara mengatasi Samsung Galaxy Mini yang terkunci” (klik)
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy Gio
Tekan tombol HOME + tombol Power
Cara masuk recovery mode Samsung Galaxy 551:
Tekan tombol huruf T + tombol Power. Untuk navigasi atas bawah dapat menggunakan tombol panah, sedangkan untuk melakukan pilihan menggunakan tombol Shift.
Cara masuk Recovery mode Samsung Galaxy Pro:
Tekan tombol T + Tombol Power
Cara masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Y (Young) GSM:
Tekan tombol Vol Up + tombol HOME + tombol Power secara bersamaan selama beberapa detik.
Cara Masuk Rec Mode Samsung Galaxy Y (Young) CDMA:
Matikan HP > Tekan tombol Power, saat muncul logo Samsung > tekan tombol VOL UP sampai masuk ke recovery Mode. Kalau handphone menyala normal masuk ke menu seperti biasa, matikan handphone lagi dan ulangi proses dari awal.
Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy W (Wonder):
  1. Matikan handphone
  2. Tekan tombol Volume Up + Tombol HOME (tombol tengah) + Tombol Power secara bersamaan > tunggu sampai keluar logo “Samsung”, setelah itu segera lepas tombol ketiga tombol tersebut, dimulai dari tombol power terlebih dahulu.
  3. Bila muncul logo Android / gambar kotak dan anak panah > tekan tombol MENU (tombol sebelah kiri dari tombol HOME). Bila tidak berhasil masuk ke recovery mode, ulangi lagi tahap 1.
Cara Masuk Recovery Mode Samsung Galaxy Tab 7″ (P1000) / Tab 7 Plus (P6200)
Matikan Tablet lalu Tekan tombol Volume UP + Tombol Power secara bersamaan sampai layar menyala

Demikianlah sedikit tutorial cara memperbaiki handphone Android yang tidak dapat start, bootlop, brick, lupa password, PIN, salah memasukkan pattern / pola pengunci Android, dll.

----------------------------------------------------------------------------

Baguskan infonya. Aku jumpa dari seberang tau. Tak salah kongsi kalau memang berguna. Banyak info dia bagi pasal telefon. Ni link dia. SINI.

***bilalah dorang nak pulangkan telefon aku ni. (T_T)v

92 budak comel:

Ikan_Pari@@ said...

mak aih. rumit nye. mujo pakai telepon nokia cap ayam je.

pelangi isya said...

Hahaha... tu la pasellll. Tak pe ini semua cobaan.. hehe (~_^)

azmira said...

alhamdulillah.. trime kasih sangat-2 atas info nihh.. :D mira pening kpale tgk Samsung Galaxy Y mira asyik restart je seharian nih huhu.. da la fon nih pemberian abah ;)risau lak dia marah hehe skrg fon mira jadi normal balik mcm mira beli bln Januari lepas ^.^ trime kasih ye :D

http://mirameyaz.blogspot.com/ [blog mira]

pelangi isya said...

wah beli waktu yang sama. Runsing kalau rosak. Lebih2 lagi org yg hadiahkan. hehe~

Mira dapat ye buat cara tu. Org tak dapat pun. Last hantar Service center. -_-

Anonymous said...

Copas from indonesian blog... edit dikit ke bhs melayu tapi tetep aja kalian bingung bacanya....

pelangi isya said...

kalau bingung tanyalah dekat blog ni
http://harga-hp.com/

Dapat info ni dari blog tersebut. Bagus banget. (^^)V

Steven Petrus said...

Thanks ya...!

Gombug said...

Tentera menggunakan teknologi telefon Android dalam medan pertempuran:

Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan selain sebagai peranti komunikasi di mana teknologi ini hanya dimiliki oleh tentera Amerika Syarikat. Pihak tentera juga telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera.

Baca artikel sepenuhnya di www.gombug.net

Ucu_Aepul said...

klau nak format samsung GT-S3580 cam mana?huhuhu,,,lupa password plak

bimo nugraha said...

kenapa hp samsung galaxy y selalu kembali ke android system recovery Ya ?

ida said...

Macm mane plak msalah bila msj msuk,tiada bunyi w/pun da setting mcm biasa. muzik n call ok plak. pening ar

Fauzan Nurohman said...

terima kasih gan,gara gara artikel ini hp samsung young saya jadi tertolong..dulu pernah terkunci layarnya ..gara gara lupa pswrd
http://fauzans.heck.in

Anonymous said...

salam.. cuma stu je la kekurangan system ni.. dia xde tuk reset password @ lock pattern yg dah salah masuk.. so, terpaksa reset/format tepon.. sy sedang mengalami situasi ni skang ni bila S2 ni tetiba kuar logo saja lepas budak main masuk byk kali lock pattern smpai phone kna block..dah la xde back up pape pun.. tp plan nk g center lu tnye..lau dia kata hanya reset je leh settle problem salah masuk lock pattern, alamat arwah habis sume data2 lam tepon.. byk yg penting plak tu.. sob sob sob..

Anonymous said...

pg td note wat hal tak nak on, skrin gelap, dah caj 2 jam pun x de apa2...so, bukak bateri pasang balik buka cover belakang baru dia on balik..panik sekejap

Nas said...

knp fon samsung galaxy mini gua xbole start dan bila nak format,recovery mode xada...gua ader try reset factory data...tp bila reboot, skrin jd gelap...boleh tolong jelaskan x??

pelangi isya said...

Hello.

Macam2 masalah pengguna samsung or android nih.
Makin canggih macam makin banyak masalah. saya pakai galaxy w pon bermasalah juga. Asyik restart sendiri je. Bateri cepat sangat kong dan suka padam sendiri.

Kalau nak senang better pergi kedai yang korang beli fon tu dan suruh dia selesaikan masalah korang. Kalau pandai boleh godam2 fon tu. Haha.

Saya ada cuba guna teknik recovery macam dalam tutorial ni. Tapi tak reti lak. Sebab asyik tak jadi je. Lagi satu kena ada odim ke apa tah. Haha pening je. Pastu nekad hantar kedai biar dorang check.

More info boleh tgk dkt blog link yg saya bagi di article.

Anonymous said...

kalau dah buat benda yang disuruh tapi masih juga tak dapat on dan berhenti pada logo handphone macam mana?

pelangi isya said...

hanto kedai. haha

Pheeshelaa Paneer Salvam said...

kalau csl Mi 501? blh tlg

Anonymous said...

hp saya lgsg xblh on. mcm mne ? cdeyh nye

oneone said...

Saya dh try buat yg recovery bagai tu, tapi tk keluar jugak lah wipe data semua tu, boleh tolong? Baru sehari beli je pun, sedih :'(

pelangi isya said...

Hello semua. Kalau masih tak dapat selesaikan masalah selepas guna cara diatas korang boleh terus tanya dekat blog ni:

http://harga-hp.com/cara-mengatasi-handphone-android-yang-boot-loop-tidak-mau-start-brick-lupa-pin-password-atau-salah-memasukkan-kunci-pola#comment-24288

Saya pon refer sana. :)

Anonymous said...

Saya punya cross ad350, setelah saya recovery seperti diatas tidak muncul factory reset tapi yg muncul hanya tulisan recovery. Mhn penjelasanya thx.

Mamaleesya said...

mohon share di blog saya ye. Untuk simpanan sendiri coz baru reboot tadi. TQ memang info sgt berguna

Obat Kembali Gadis said...

Terima kasih anda telah memberikan kesempatan untuk berkomentar. Artikel anda sangat bagus. Semoga bermanfaat untuk semua

ryan said...

Smasung GT-i5510 udah pencet T+power malah masuk tampilan utama..
Gmn y bang?!
Ni hape temen da yg lupa password lockscreen..
mo hard reset tp g bs masuk recovery..
Bntuanx y bang..
Tlong..

nurul fadli said...

gan punya saya (galaxy mini 2)gak sengaja masuk mode reovery gara2 saya pilih salah satu di rom toolbox (gak tau lupa) trus trus gak bisa kembali,padahal sudah saya reboot system now tapi tetep masuk mode recovery.
gimana ni solusinya?

Agit Pragito said...

from indonesia, salam muslim.
Trimakasih info menariknya. Smoga Alloh mmbrikan pahala yg bnyk untuk kamu.

NUR HAMIZATUL NAJIHAH MUKHTAR said...

sya pnye hndset mdel pallete i5300/..mcm mna nk start??..on tu bleh,tp kluar lago berulng kli/..
tlong,,.

anuar subari said...

bagi samsung s2. jika password screen lupa. mcmana cara utk kembali ke asal?( tiada password).. tidak membabitkan kepada kembali ke kilang..

eyka said...

Can i ask? Dia akn restart balik ke ? Or kembali normal lepas tu???

Siti Islinda Abdul Moin said...

Bro sya nk tnye.mcm mana nk slesaikan masalh force close d hp galaxy w sya?hrap bro dpt mmbntu..thanks..

aishah iqram said...

saya nak tanya... android saya keluaran cina. masalahyer ialah bila start di hidup tapi tak kluar gambar dan hanya kuar perkataan ANDROID JER... apakah masalahnyer dan adakah ia masih boleh diperbaiki,,,

TORN said...

ADMIN.. sila tambah info ni.. wipe data/factory reset tu cuma boleh guna untuk original rom.
kalau custom rom tak boleh.. sesetengah handphone AP guna custom rom.. so kalau buat jugak nanti tak boleh on.. kena flash guna odin atau flashtool pulak..

Vian Kusuma said...

trimakasi atas infonya,akirnya hp saya bsa di gunain.

pelangi isya said...

Torn: yup betul tu. Saya ada baca kne ada odin bagai sume.

pelangi isya said...

For more info boleh tny direct dkt sini:
http://harga-hp.com/cara-mengatasi-handphone-android-yang-boot-loop-tidak-mau-start-brick-lupa-pin-password-atau-salah-memasukkan-kunci-pola

Sebab info berguna ni saya jumpa dekat link tu masa fon samsung sy ada masalah haritu.

pelangi isya said...

Nak tambah satu lagi, baru2 ni fon sy ada masalah

'MTP initialization when not plugged in'

Kesannya fon asyik berbunyi bib bib bib. Keep running. Hantar kedai tapi dipulangkan balik sebab orang kedai kata masalah part dlm fon tu.

Kemudian sy search internet jumpa ramai yg kena masalah yg sama. Macam2 juga cara penyelesaian. Ada yang kata sebab lubang dkt tempat charge tu kotor. Dah bersihkan tapi masalah masih sama.

Last2 jumpa satu lagi cara iaitu

'DOWNLOAD SYSTEM TUNER'

Akhirnya fon yg dh lama tersadai tu dapat diselamatkan. Kenapa orang kedai repair fon tu xreti cari penyelesaian nya. Sila tutup kedai. haha.

ibrahim said...

Nak tanye .. bagi telefon samsung sgh-f480 . Macam mane nak dapatkan password screen phone lock ?? Saya harap admin dapat membantu masalah ini .. terima kasih .

Kyllot's Monsta said...

assalamualaikum . kalau sony pulak macam mana ye ?

suriyani sue said...

saya baru je buat untok fon galaxy y..xleh bukak sebab unlock pattern byk kali..alhamdulillah berjaya..thanx byk2 ye..=)

musfa dar said...

Galaxy Y, pertama kalinya dicoba, berhasil.
Tq atas ilmu yg dikongsi bersama.
Great job. May Allah bless u 24/7

Anonymous said...

hiii. i pakai galaxy Y. phone i asyik restart je then i try yg recovery mode tu. tp bila dah buat, dia still restart. kalau nak buat recovery mode tu, batter mmg kena penuh eh ? kalau tak penuh tak jadi ?

Cik PSK said...

thanks awak...alhamdulillah tab kita dah oke balik...hikssss sgt berguna entry awak :) dulu first time jd camni sy trus hntr kedai kena charges rm 60 rupanya senang je lahhh...huhuh

Muhamad Hambami said...

kalau masih bootloop ada cara lain kah ?????......

muhammad khoirul anam said...

nie pun saye ade tab 7 plus kawan punye.....pun banyak kali masukkan password n tak menjadi.....nak cobe wipe data......

kalau bootloop,dan dh cobe wipe data n wipe ca cache kat recovery mode tp masih same jew.....itu punye software OS yg rosak....

kalau x nak bawa kedai (charge RM50),repair sendiri jew....guna odin.....dan download software OS original fon tu.....kalau OS fon tu 2.3.6 gingerbread,dan fon yg kamu gune tu dh ade update 4.0.3 ICS atau 4.1.2 jellybean,download jew jelly bean sekali....
fon setel,OS pun updated....

Anonymous said...

ada cara x kta nk smpn data n no phone sblum kta format smula hp yg problem?

Anonymous said...

admin kalau csl jenis switch star neo mi 363 lupa password penter nyer cam mne tolong pls

Diana talhah said...

Thanks for sharing...sy da berjaya lepas dari masalah sy...pkai hp CSL switch star mi363....ikut seperti arahan...

Heru Santoso said...

tidak bisa broo ada cara lain gak

Zahar said...

Salam. Saya pakai handphone CSL switch star neo Mi363. phone asyik restart je. Boleh kengkawan bantu saya....... tq

Anonymous said...

saya dah ikut tp my galaxy y still cannot get in recovery mode...dye kuar patung android kotak dgn anak panah..mcm mne yer??

Sabrinus Lajuhim said...

hello... handphone saya glory 2s pro, tapi tak mau start up hanya logo sja yg ada.saya sda msuk recovery mode dan melakukan factory reset, tapi tak berkesan juga. macam mane 2 ya?

Rosly Sulaiman said...

Tuan..hp htc taiwan saya hang ..saya dah cuba cara2 tauan ajarkan itu tapi tidak berjaya..model HTC one X Taiwan...
masaalah..hang sampai logo android sahaja. terima kasih

Anonymous said...

terima kasih!!!!!!!!
selamat RM40 sy......

Anonymous said...

ya allah, terima kasih banyak2!!!! dh 3 hari handphone nie waktu restart asyik keluar logo je.... nk gi pusat telefon dia jauh giler.. terima kasih sekali lagi!!!!

recommends said...

terima kasih
ingat nak antar repair kat kedai..
padahal boleh repair sendiri
free

zahid anuar said...

handphone csl star neo tak boleh on . saya dah try dah semua cara . tak boleh pun :(

Anonymous said...

assalam,nk tnya la..my samsung wonder GT 18150 da upgrade to cyanogen(mod) n RemICS-JB ap nth tu..bru n ad install font style,then bile nk reboot die stuck plak x smpi ke menu pun..da cuba hard reset tp x blh pun sbb lps hard reset kne reboor now kan..still stuck kt tulisan RemICS-JB tu..camne nk buat ek??

Safique Syaqimie said...

Kenapa tab saya ada tulis SOME SYSTEM FONCTION MAY NOT WORK.. padahal saya dah delete semua APP.. dan kenapa bila saya nak caj bateri ada lambing (X) warna merah ? GT-P3100

mursyid amin said...

kalau pkai csl mi 363 camne ?

Intan Nadhirah said...

recovery mode tak boleh buka pun tho saya dah tekan
pls help

Anonymous said...

Dear pelangi isya..terima kasih banyak share post ni..bersyukur sgt saya google dan akhirnya jumpa blog awak ni...saya dh berjaya 'reboot' galaxy y saya yg lock. Terima kasih ya.

Shafiqa said...

Nak tanya boleh kalau dah buat semua ni nanti tak hilang ke memory yg dekat SD card tu. Risau hilang gambar gambar yg dah simpan tu

inareeza said...

Yahuuu...yeayyy...terima kasih..entry yg sgt berguna....sy guna samsung pocket taw...yg x berapa glamer...but try je yg sesuai utk recovery yg dia tunjuk..inshaallah boleh...yahuuu

afiq danial said...

ninetology black pearl II mcm mana plak? boleh tolong?

Anonymous said...

setelah pergi ke recovery mode seterusnya pa mau dibuat

Zura Safuan said...

Fon sony xperia miro73 sy terlupa password n email mcm mn nk buat

Anonymous said...

kenapa hp saya dia kata
no
no
no
no
Yes--delete all user
no
no
mcm mna tu ? please bgi respond k , saya sgt memerlukannya ><

Syamil Star said...

tipu wat pe

Syamil Star said...

aku dah cube 10 kali

Ayu Zahra said...

sy dah buat bnyak kli tpi x menjadi ???

Hokage kage said...

sony mana

sunshine lilies said...

nak tnye..u hantar kedai..,dikenakan bayaran berapa??

harni fahmi said...

ninetology black pearl II meh sni..terbaikk punya..

syahirajasmin said...

kalau tombol vol up tu tak functionmacam mana eh? tolong. untuk s4

Amirudin Aziz said...

Kalau sony experia J...macammana nk solve problem ni yer?

tatakk ayaa said...

kalau hp TSM T6 macem mana? udah dicoba ndak bisa2

Anonymous said...

Nice info...bagi yang xdapat gune la hp yg di kenal skit supaya senang jgak nk dapatkan recoverymode tu...huhu by xperia sola user...
http://www.facebook.com/hakpuik

Anonymous said...

Ninetologogy z1 macammana nak restart kalau dah hang? Skrin gelap je tak boleh buat apa

fathin syazwani:D said...

thanks bebanyak .kalau hantar kedai ntah berapa puluh dia charge .

M. Kurniawan said...

klo MOVIMAX P3 gimana kakak

nur azam said...

tolng saya

nur azam said...

saya dah baca semua yg tuls dia ats... dan hampir berjaya....... bila cucuk usb... komputer x dapat baca data fon la...(kerosakan fon saya x bolh on) fon upgard

uqie said...

Sangat membantu
terima kasih

Anonymous said...

asus zenfone 4 ada recevory mode x ? please jawab..

Anonymous said...

xleh pun

Anonymous said...

lansung xble bka dia bukan kluar perkataan samsung ttpi dia kluar huruf kecil2... dah buat cara tu ttp xble jga

man said...

thanks.. info yang membantu

cheana said...

Tablet android tak boleh cas

hanafi maisa said...

Add sye untk pertanyaan seputar gadget.. Terutama pasal iPhone.. I'd wechat teh_tarik_satu.. Sila bgi kode "repair" klaw pasal fon

Anonymous said...

kenapa saya punya keluar
no
no
no
no
yes ......
no
no
#galaxyYuser

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up