Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Pengalaman Bersalin - Part 1

Assalamualaikum..

Pasti semua ibu-ibu, bapa-bapa dan keluarga gembira nak menyambut kelahiran baby masing-masing. Namun hanya ibu sahaja akan merasa iaitu kesakitan dan malu semasa nak melahirkan baby. Pengalaman sendiri membuatkan kita merasa betapa besarnya pengorbanan ibu-ibu kita sebelum ni. 

Cheewahh pembukaan. Gempak tak. :p

Okay lah. Aku dimasukkan wad masa 10 september 2013 sebab didapati air ketumban tinggal sikit. Sepatutnya due 16 september. Melangkah masuk ke wad bersalin dikelilingi oleh wanita-wanita yang perut dah sarat dan tangisan dan bau-bau baby. Eh tak lupa juga nurse dan doktor. Dorang terpaksa letak dekat bahagian kelas 3 walaupun aku sepatutnya masuk kelas satu. Actually aku memang suka pon duduk dekat kelas 3 sebab ramai orang dan aku ni giler penakut.. Dapat katil tepi tingkap memang horror giler. Petang tu waktu melawat ed (tukar namalah. macam x sedap nama en.bunbun. hahaha) datang. Time tu nurse cakap dah boleh tukar wad. Masuk wad kelas 2 lak. Mulalah punggah barang.

Ha ni lah pertama kalinya aku pakai baju hospital warna pink pulak tu. I like! Lepastu mulalah operasi ctg, scan dan ve. Perasaan malu lah sebab ada tu lelaki yang check. Tambah lagi kita dalam keadaan tak sakit. Acane? 

Lepas dah confirmkan condition aku, so doctor suruh induce keesokan harinya. Pepagi lagi dalam pukul 6 camtu aku dah mandi. Terkejut nurse tengok aku mase nak induce tu dah siap mandi sume. Sebab aku fikir nanti dah induce takut tak larat sampai tak dapat nak mandi pulak. Mau aku beranak dalam keadaan busuk-busuk. haha.. takut doktor pengsan kang.

Sejam lepas induce aku rasa sakit yang amat sangat. Sarapan pagi tu mihun sup aku dapat jamah sesudu dua jer. Kesakitan makin kuat dan kuat. Contraction makin kerap. Aku punyalah seorang yang kuat pon boleh menangis teresak-esak. hehe. Bila nurse check bukaan masih 1cm. Aku kejap-kejap tekan lonceng panggil nurse. Nurse sume risau tambah lagi lepas check ctg jantung baby lemah. So aku pon ditolak masuk ke labour room dalam pukul 10 pagi cam tuh walaupun bukaan masih 1cm.

Dalam labour room tiba-tiba tekanan darah aku rendah sangat.... bersambung.. anak dah jaga. hehe.

Kelahiran ahli baru 11 september 2013

As salam... finally setelah hampir 2tahun kami menanti. Akhirnya masa bulan februari 2013 dapat tahu aku dah mengandung. Masa tu pon dah 2 bulan macamtu baru aku tahu aku mengandung. Nasib tak jadi pape. Macam mana aku boleh detect aku mengandung? ha tu nanti cerita lain kali lah. hew3~

Ha sambung balik.

Sepatutnya due date aku 16 september 2013 tp terawal 5hari lak. Itu pon aku dipaksa untuk beranak haha. Al kisahnya masa checkup dekat kk 10september tu masa scan tengok2 air ketumban aku dah tinggal sikit. Ai aku pon pelik macam mana jadi sikit sebab tak ada simptom2 bocor ke pe. Awalnya doktor buat surat admit 15hb terus tukar kena admit haritu jugak Aku? Apa lagi mengelabah badan dah rasa terketar2 plus rasa nak nangis. Bukan apa takut ada pape yang buruk berlaku.

Time tu aku sorang je pergi checkup sebab 'ayahnye' time tu ada keje dekat luar. Luar kawasan ofis jer. Haha.. opsss memang selama checkup aku pergi sorang-sorang (eh pergi dengan baby yg masih dalam perut. Lupe lak..). Masa first time datang check up je 'ayahnye' ikut. Eh aku tak kisah lah sebab    dia kerja makan gaji tau. Bukan BOS yang boleh sesuka hati nak keluar  bila2 waktu pon. Lagi pon bukan boleh buat apa2 pon kalau teman aku sekali sebab aku banyak dengan nurse pastu jumpa doktor. Ha gitu..  Walaupon setiap kali check up aku akan cakap (dalam hati ler) "kan best kalau en.bunbun temankan". Aku kan ala-ala manje gituh. Ye lah bila tengok yang lain2 ada husband dorang teman. Tapi aku cool je sebab aku tengok ada jugak yang datang sendiri2 gak cam aku. hahahaha~

Okay macam jauh melalut. Bila dah doktor terus suruh admit tu dia tanya laki aku mana. Aku cakap lah kerja. Pastu doktor kata kalau en.bunbun tak dapat hantarkan, dia nak aku pergi naik ambulan jer. Gilerr.. aku rasa macam aku ni sakit tenat sampai nak naik ambulan. hehe. Terus aku cakap tak apa suami saya boleh hantar sebab dia kerja dekat je. Fuh! Aman.. En.bunbun pon jemput dan aku pon
dengan pertama kalinya pakai baju hospital yang gile besar. Nasib warna pink. Hoho. :p

Dah buat ctg bagai pastu scan dan ehem2 pastu doctor sahkan aku kena beranak esok pagi. Kena induce!!!

Pang pung pang pung..

Lahirlah puteraku seberat 3.07kg.





Setelah sekian lama blog terbiar

As salam semua.

Ok memang dah lama gile blog ni terbiar dan tak terurus. Banyak benda sebenarnya nak dikongsikan tapi macam terberapa cukup masa 24jam yang diberikan. hehe..

Terima kasih kepada yang masih mengikuti blog nih. Tak sangka bermula masa aku dekat universiti lagi sampai bertunang sampai bekerja sampai kahwin dan sekarang aku dah pon ada baby. Alhamdulillah. Pejam celik masa terus berlalu. Pejam celik pejam celik blog aku pon tak berupdate sebab asyik pejam celik je kann. hew3~

Harap-harap aku masih mampu nak mengarang dekat blog lagi. :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up