Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Pengalaman Bersalin Part 2

Sambungan dari part 1. eh lama bena nak masuk ke part 2. mihmihmih..

Masuk sahaja ke labour room check tekanan darah aku rendah. Padahal aku ni GDM. GDM ni macam mak-mak mengandung terkena kencing manis. Namun masih dalam GDM on diet control. hohoi.. Mungkin sebab aku sakit sangat dengan makan mihun sesuap je sebab tu tiba-tiba tekanan darah aku rendah.


Orang lain kebanyakannya kena drip sebelah tangan je. Aku sampai dua-dua tangan kena. Tension i tengok jarum. Berlubang tangan i. Nasib dah takde nak bersanding atas pelamin lagi. lol. Masuk air kasi aku tenaga sikit kot. Cuba drip air milo ke air sirap bandung ke. Best lah sikit kan kan..

Macam biasa bila dah masuk labour room wayar akan berselirat dkt badan/perut sebab nak check perkembangan baby kita. Dengan sakitnya.. sekejap-sekejap panggil nurse cakap macam nak berak. Nurse pon fedup. haha.. baby pon tak behave dekat dalam perut tuh. Contractions pon kerap sangat dan aku punya sakit macam dah hujung dunia. Sakit induce ni lain macam sebab kita paksa baby keluar. Baby pon dah tak selesa kot seharian air ketumban dah hilang tah kemana. Tambah pula saki baki air ketumban dah dibuang lagi. Masa doktor pecahkan ketumban tu. Memang sikit sangat air yang keluar. Macam kencing yang 1minit dah keluar bilik air.

Aku pon pelik macam mana boleh tinggal sikit air ketumban ni. Sebab tak pernahlah rasa ada leaking ke apa. Bahaya juga ya.. Nasib kat klinik kesihatan ni memang kena kerap datang. Jadi tindakan segera dapat diambil. Ada orang suka checkup dekat klinik swasta sebab dekat kerajaan leceh kena kerap datang klinik. Tapi aku suka kalau kena kerap checkup. Sebab aku risau kalau lama sangat tak tahu perkembangan baby.. haha kalau boleh hari-hari nak pergi checkup. (tak kerja bole lah kannn).

Untuk pregnancy checkup aku galakkan pergi ke klinik kesihatan (kerajaan) sebab rasanya dorang checkup lebih detail dan ambil berat berbanding swasta. Normally orang yang pergi swasta tu sebab kekangan masa sebab bekerja. Tapi untuk bersalin nak pergi swasta boleh.. mihmihmih..

Eh eh.. selingan takut bosan nak tunggu bila baby nak keluar. hehhe.

mengandung 9bulan dah nih
Kembang ya amat hidung

Ada orang terlalu senang nak beranak buat aku cemburu. Kenapa aku sakit gile nak beranak. Ni baru dikatakan aku betul-betul bertarung nyawa untuk melahirkan anak. Moga terhapuslah sedikit sebanyak dosa aku. Amin..

Nurse bagi aku hidu gas untuk tahan sakit. Berat ok. Tengah sakit-sakit nak pegang corong gas lagi. adoi... Dan aku hidu-hidu sakit sikit pon tak hilang. Rupanya itu untuk kita rasa mamai jer. Aku mamai pon tak rasa. apakah??

Part meneran pon susah baby nak keluar. Mungkin baby dah letih jadi dia tak nak bantu mama dia. Jantung baby sangat lemah. Aku dah risau dan paksa doktor bedah saja. Suara aku pon dah serak dan badan letih menahan sakit dari pukul 7lebih pagi lagi (sejam lepas masuk ubat induce). Masuk labour room pukul 10pagi walaupun baru 1cm. Kesian agaknya tengok aku bercucuran berlinangan air mata menahan sakit. Pelik.. aku seorang yang tahan sakit selama ni tapi sakit contraction ni aku tak boleh tahan.

Doktor tak dapat approve permintaan aku untuk ceaser sebab bilik bedah dah ada sorang guna. What?OMG... Inilah kelemahan hospital kerajaan. Maybe sebab hospital taiping ni kecil jadi bilik bedah hanya sorang sahaja boleh guna.

Aku dalam sakit-sakit tu ada terdengar nurse ke sape tah marah sebab biarkan aku lama sakit camtu. Sepatutnya aku dah lama masuk bilik bedah. Sebab baby aku jantung lemah dah, aku GDM dan aku mengalami air ketumban leaking ntah dah berapa hari. Tapi nak buat macam mana. Aku kena kuat sebab bilik bedah masih ada orang guna. hmm. Yang dalam bilik bedah tu cuma ibu yang baby dia songsang sahaja. Tapi nak buat macam mana. Aku bersyukur juga sebab tak perlu susah-susah kena ceaser yang lebih sukar penjagaan dia nanti.

Aku cuba kumpul semua aura-aura (bukan aura white ok) yang ada dibumi ini dan cuba keluarkan baby sedaya upaya. Satu aku terharu sangat-sangat dengan nurse-nurse memberikan aku semangat dan kekuatan. Terkilan juga suami tak boleh bersama di hospital taiping ni. Setelah aura-aura semua bergabung kekuatan aku datang dan baby pon berjaya keluar pukul 2lebih petang. heheheh.

keluar-keluar.. baby tak menangis. (T_T) bersambung... nanti kita cerita lagi.



0 budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up