Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Persediaan untuk baby 6 bulan yang dah boleh makan

Assalamualaikum.

11hb 3 ni genaplah anak bujang aku 6 bulan. Dah start boleh makan. Disebabkan anak aku jenis kulit sensitif dan setelah diperhati nampak macam alergi dengan protein lembu dan susu lembu jadi aku ambik langkah buat homemade untuk solid food dia. Dah besar dah anak aku. 


Untuk permulaan nak start dengan puree buah-buahan untuk Zafran. Jadi semalam aku, Ed dengan baby zafran pon mula beroperasi membeli belah barang keperluan.

Benda yang paling penting untuk buat puree adalah blander. Aku terpaksalah beli blander baru sebab blander lama dah hangit macam keluar api masa mak aku guna nak bland ikan bilis untuk makanan aku dalam pantang haritu. hehe.. Banyak jenis blander dijual. Aku aim blander untuk baby tu. Philips avent yang ada siap steamer tuh. Perhhh mahal boleh bikin pengsan sebulan. Memang memudahkan kerja kalau pakai tuh sebab kita tak perlu lagi rebus/kukus buah/sayur dekat dapur sebab kita hanya masuk bahan2 dalam tu set kan untuk steam, bila dah siap pastu pusingkan jug blander tu dah boleh bland pulak. Tak perlu perkakas yang banyak. Tapi disebab aku ni suri di rumah sahaja jadi mengalahlah. Tak susah pon nak rebus/kukus kejap. (-_-)v 

Haa lagi satu aku blander jenama baby bullet pon menarik tertarik jugak. Dia dah siap dengan buku 
menu untuk baby, bekas2 untuk letak puree, siap bekas boleh set date pulak tuh. Yang penting dia cute.. Harga dalam RM120 ke RM150 cam tu. Tapi berdasarkan review kebanyakan aku baca, blander ni jenis tak tahan lama. Cepat hangit kalau kita guna dalam satu masa lama sikit. Dia tak ada button on off. Jadi tak boleh tinggal2. hehe... Lagi satu bukan nak guna lama pon benda ni. Paling lama pon dalam 3 bulan. Baby dah besar sikit kita dah boleh start baby dorang makan pejal sikit.

Philips avent mini pon meletop jugak. Price dalam RM200 lebih sikit. Yang ni pon kalah tak salah dapat kelengkapan untuk buat puree baby jugak kalau tak silap aku lah. Memang ramai ibu-ibu yang pakai nih. Tapi.... last choice aku beli....




Ambik yang murah je lah. RM89.90 hege nyee.. Beli dekat giant sudah.

Lepastu dah siap bland semua bahan. Mesti nak bekaskan.. Buat masa ni aku terpaksa buat puree fresh jer. Sebab semalam keluar tak jumpe tray yang untuk bekukan puree tuh. Aku cari kat giant pon tak jumpe. Ke ada dekat bahagian lain? 

Mangkuk2 dengan sudu semua aku ada dah. Dapat hadiah.. Tapi ada satu benda nak memudahkan nak bagi baby makan tanpa tumpah2 dengan mangkuk tergolek dekat lantai semua. Benda alah tu ialah baby food dispensing spoon. Ada macam-macam brand dengan jenis yang jual dekat pasaran sekarang nih. Tapi yang paling popular boon squirt.  Dekat online banyak. Harga paling murah aku jumpa dalam RM40 something. Paling mahal dalam RM60 pon ada orang jual, padahal brand yang sama. Aku pergi dekat kedai IBaby dekat taiping jumpa benda yang serupa tapi brand lain. Harga asal dia kata RM60 lebih gak. Tapi dia kata ada less jadi RM30 lebih. Jadi aku pon beli je lah sebab lebih murah jugak dari online. 


Seterusnya bib pulak. Yang ni aku dah beli lama dekat giant. Harga dalam RM4 camtuh. Ada satu je buat masa ni 


Yang last sekali aku beli high chair. Senang nak bagi makan guna kerusi. Tak nak ajar makan sambil baring. Lagi satu boleh elakkan daripada tercekik. High chair ni aku beli dekat giant. Price RM59.99 lepas less. Harga asal RM79.99. 


Simple high chair. Ada safety belt sekali. Masa aku test letak Zafran dalam tu tengok dia seronok. Jadi aku proceed beli. Kalau dia meronta-ronta nak keluar susah gak nanti beli tapi dia tak nak duduk dalam tu lak. Warna merah... boleh lah tahan. Unisex boleh guna. Pergi kedai tanya-tanya bamboo seat mahal giler... RM180 camtu. Cancel.. Membazir sangat. Bila dah besar sikit terus tak boleh guna. Beli high chair ni tahan sikit sampai dah besar boleh guna.

Adoi.. mama zafran dah risau. First time nak bagi anak makan. Haha.. Harap lepas ni berat Zafran naik banyak sikit. Berat setakat ni 6.2kg sahaja. huhu.. k lah. Budak kecik ni dah tarik-tarik baju mintak diambil. 


0 budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up