Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

hari ni cuti sebab hari ni ahad tau




as salam~
Seminggu kot tak update cerita pape kan. Bukan takde benda nk cite tapi tak sempat nak cite.
kih3~ akak bz lor. Biase lah keje jadi orang bawahan memang banyak keje tau.
Tambah lagi keje swasta. owh~ fever.
Sape nak ambik sya keje kat gov nie. Cpt lah.. lambat sangat nak pilih. Apa susah, nampak je nama siti aisyah tuh terus lah pick up. grrr!!!
"tu lah yang p ambik course tah pape tu sape suruh.. Cbe ambik yang senang nampak tujunya"
arghhhh nyesal main taruk-taruk je course . Serius bengap tol. Penat je jadi orang pandai.

Apa lah korang ni bersyukurlah apa yang ada. hehe. Tak kesah lah ambik degree tp jadi clerk pon.
Asalkan halal.. Tp arwah ayah aku clerk gak kenapa gaji cecah riban gak. hoh! Mybe sebab aku comel kot. :p

STOP!

kita cite pasal lain lak eh.
semalam kan. Erm bukan malam tau. Semalam siang. hoho
Start belajar driving kereta. Orang tuh jemput kat opis i lah naik ni.

(honda insight)
owh nonono baru nk launching mane de orang bawak lagi.

Orang tuh datang naik ni lh.

.
.
.
owh malu lah nk tunjuk. Kete kancil je. Biase lh untuk budak baru belajar. hehe
Uhuk....nak naik honda. ekeke~ Awak tuh pegang stering pon tak reti. Peace.
Ok naik kete kancil pon tak pe. Harap-harap ensem. Baru semangat nak belajar.
haha (gelak jahat). Ok fine tak ensem langsung. Orang tua besar dan gelap. Dia kata korang-korang ni lah yang wat dia sampai rentung. kih3~ (padan muka)
Dalam kereta tu ada lah dia terang2 siket. Dia kata nak memandu ni kene pandai berfikir dan tak boleh bengap. (terukkan ayat dia) Dia kata dia garang ckit tp jpj bapak lagi garang x bole kautim langsung ma.
Sampai kat litar memandu dia benti bawah pokok. I dah risau dah. Berpeluh2~
"Ok sekarang sy nak memperkenalkan kompenen2 dalam kereta ini"
Pe lagi aku p bantai gelak lak. "skemanye ayat" Tah pape lah aku nih. adoi. Gelak xtentu pasal lak.
Pastu dia terus lah membebel. Meh i listkan everything yang dia cakap.
1. bahagian 2 & 3 (bahagian 1 dah lepas iaitu ujian undang2)
2.bahagian 2 adalah "parking" & 3 adalah jalan raya
3.parking ada bukit, 3 pointer n parking tepi
4.bahagian 3 ada 3 jalan yang akan kita belajar. (jalan kt taman permai, QTI n jalan ke jusco)
5.Ada 10 kompenen kita kene check sebelom memandu.
(laras kerusi, check cermin sisi n tengah, sit belt, free gear, start enjin, signal, lampu,
wiper n air, hazard/lampu kecemasan n last pon pon (hon))
6. fungsi break, minyak n cluch(eh betol ke eja) ngee~

korang2 yang dah pandai memandu ni kalo tanya apa fungsi ketiga2 pedal kt bawah tu bole jawab tak? kalo xleh sila bagi kereta kat saya.

Soalan nya:

1.Berikan fungsi2 break, cluch n minyak?
Orang tu kata sume pedal ni ada dua fungsi ok.
I jawab sume betol tp satu salah. haha~
Nak tau i jawab pe?
.
.
.
.
.
.
.
.
break untuk berhenti n slow.
cluch untuk berhenti n tukar gear
minyak untuk jalan dan jalan... kih3~
.
.
.
ha tang minyak tuh salah.
nak tau sebab pe.. dia tunjuk bile dia masuk gear n angkat cluch terus kereta gerak. Tgk2 dia xtekan minyak pon. See~
So jawapan yang betol minyak adalah untuk melaju n perlahan kereta sahaja. owhhh..

Last dia ajar tukar gear n guna hand break.
Dia tanya lagi soalan tau.
Gear ada brape sumenye?
Dengan confidennya i menjawab ada 6 gear.
Tp salah sebab tertinggal satu gear lagi.
The answer is gear free.
hoho~
Pastu nak angkat handbreak satu dua tiga.. Berat gak gear tuh. kih3~ Nak turunkan lak kene tekan button. Kalo kat kawasan rata angkat sekali je hand break. kalo atas bukit bru 3 kali.

Nak tau x... mase belajar tukar gear tuh dia...
dia pegang tgn i. Tak suke.. Kalo cik abang i yang pegangkan bagus (ekekeke~). Ni dia. Tangan dah la besar gelap lak tuh pegang tangan i yang mulus nih. lalala~
Cm ne ek? nak wt cm ne dh terpakse.
Abg... nanti tolong ajar sayang tukar gear. Nanti bole abg ambik kesempatan pegang tgn syg. Bajet nak ajar tukar gear lah kan. hahaha~ Sengal tol. Eh,.. lamak lupa. Abg pakai kereta auto.
Sesapa bawak kete manual leh ajar saya x? cepat angkat tangan. Syarat anda kene ensem. kuang3~ tipu je.

Huh jauh membebel.
Penat x bace?
Nak cite lagi ni.. kalo penat xyah bace or continue esok lak eh. babai.

Pas dah belajar tukar gear tuh. belajar jalan lak. Mula2 neves gak. Pastu ok lah. Nak tau x..
Pastu kita g kuar lak. G belajar kat jalan raya sebenar. Owh neves kembali. X pe ke aku tanya.
Cikgu tu cakap tak pe lah. Grr~
Dalam kereta tuh dia asyik bercakap je. Penat nak layan. Dia sebenarnya nak test kita bole memandu x kalo tengah driving. Dia kata ada org bole bercakap dan bole berfikir next step yang perlu dibuat semasa memandu. Tp ada org tuh dia xboleh berfikir dua benda sekali. contoh nak selekoh ke atau nak mengatasi beberapa halangan, dia xboleh nak bercakap. Hurm tak sure lak i ni org yang macam mana.
Tp yang pasti mase tengah drive tuh memang membebel je aku. Contoh:
1.ish kereta ni sibuk je org nk lalu dia pon nk lalu jalan nih.
2.bebudak ni main tengah2 jalan lak. X tau i ni baru belajar. Langgar kang.
3. lamak ada orang lah. (mksdnye ada kereta kt depan tp i nk ke selekoh tuh)
4.huh isau lh kang terlanggar kete yang cantek2 n mahal2 nti.
5. opocot!! terkejut aku. org nihhh.. main jalan je.
hahaha~ cikgu tuh dh x terlarat nak melayan aku.

Tambah menakutkan hujan lak mase kt jalan raya tuh. Lagi lah isau kn kn.

dah penat meronda2 dengan i yang drive 10,20,30,40 je kami pon balik. Benti dulu kt depan ofis untuk tukar tempat duduk balik. Dia pesan aku jalan wat malu depan bebudak yang duduk kt depan ofis nih. aku pon tekan cluch n break... pastu siap angkat hand bread 3 kali. Cikgu tu pon cakap eh pasal angkat sampai 3. satu sudah.. bukan atas bukit pon. Pastu aku cakap habis tu cam ne? Dia kata cam tu lah. ngee~

Balik.......... setelah 2 jam belajar.

Cikgu tu cakap dia bukan orang tempat belajar tuh. Tp ofis tuh xcukup tenaga pengajar so panggil dia untuk mengajar beberapa org yang xsempat nak diajar lagi. Cikgu tu pon pilih2 lah. Dia kata dia pilih yang cun2 je. Ekekeke~ owh aku ni cun eh. peace ^^v
Pak cik nih nanti orang yang ensem2 dapat org yang xcun lak cam ne. huehuehue~
Punah harapan i nak dapat cikgu yang ensem2. lalala~ eh gurau je nti cik abg i marah lak.



0 budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up