Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Cara Nak Centerkan Gadget Di Sidebar

Salam.

Setiap kali anda add gadget mesti tidak berada pada keadaan yang menarik. Lagi kelihatan bila gadget yang kita add itu saiznya kecil. Kalau center mesti cantikkan. Aku ada cuba cari dekat google macam mana nak centerkan sidebar. Jumpa satu tutorial nak centerkan post title dan sidebar.

Ikut langkah ini kalau nak centerkan post title dan sidebar

1. Log in > Dashboard > Design > Edit html
2. Then , tekan ctrl + F dan cari kod ni


Untuk sidebar

  • h2 { 
Untuk Post Title

  • h3.post-title {

@atau

  • h4 {




3. Copy kod kat bawah nih ;)

  • text-align:center;

4. Then , paste di bawah kod yang anda cari tadi.
5. Save dan Siap (credit kepada blog ini yang berjaya kongsi tutorial ini.


Tapi malangnya aku tak berjaya untuk centerkan gadget di sidebar. Sidebar title pun tak berjaya juga center. sidebar title aku tak penting sangat. Yang penting adalah gadget yang berterabur satu tengah satu senget.

At last jumpa juga tutorial yang berkesan untuk centerkan gadget di sidebar. Memang itulah tujuan sebenar aku nak centerkan gadget je. Ok check it out~

1. Pergi ke Layout
2. Pilih gadget yang nak dicenterkan (ala yang ada code html banyak-banyak anda add tu )
3. Click edit dekat gadget itu
4. Taip center didalam <> di awal HTML dan taip /center didalam <> di akhir HTML

5. Save and done. (credit juga kepada pemilik blog ini kerana menyelesaikan masalah aku)

Sangat mudah rupanya. Puas aku edit dekat tamplete punya HTML rupanya salah tempat.
weee~
Selamat mencuba kedua-dua tutorial mereka ini.


2 budak comel:

Hasya Hamdan said...

thx..nice blog , nice tuto.
mybeloveblok.blogspot.com
follow me pliss

pelangi isya said...

Done. hehe. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up