Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

BROADBAND CAM HAMPEH LEMBAB??

START MARATHON MEMBACA......



ha ni ada satu article yg sya ambk dari seorg bloger (http://slamberz.blogspot.com)
xkenal pn sape tuh. Tapi dia ada info yg lumayan bagi anda pengguna berukband celcom or maxis.. lalala~



TIPS MELAJUKAN BROADBAND CELCOM DAN MAXIS ANDA




Ok hari ini aku ingin memberi tips sedikit untuk melajukan internet broadband kita.Dulu sampai la sekarang aku masih setia menggunakan celcom walaupun setiap hari aku rasa nak campak je laptop aku ni.Disebabkan kelembapan internet yang melampau sehingga la aku dapat satu tips cara untuk melajukan internet broadband kita.So sekarang ok la dari awal-awal dulu.Korang penah tau malaysia ni tempat ke berapa?Hahaha korang boleh tengok sendiri dekat speedtest.net ni.Speedtest ni untuk tengok la kelajuan broadband korang yang lembap tu.Nak cakap pasal ape TCP?korang penah dengar TCP ni?

TCP ni adalah satu program yang boleh membantu korang sebagai orang baru dan pengguna dalam mencubit TCP berkaitan / parameter IP dalam Windows Registry. TCP ni memudahkan korang.Ia digunakan algoritma, dan bandwidth*delay produk bagi mencari TCP WINDOW terbaik untuk kelajuan hubungan khusus internet korang. Ia mudah digunakan dan berkaitan dengan TCP / parameter IP, seperti MTU, RWIN, dan malah memajukan QoS dan ToS / pengutamaan Diffserv. Kerja-kerja program dengan semua versi semasa Windows, dan termasuk alat-alat tambahan, kependaman purata yang seperti menguji mengenai tuan rumah berganda.

Da la apa aku membebel ni.hahaha.
1. Download software TCP optimizer ni disini.
2. Run TCP Analyzer pergi ke link ini : http://www.speedguide.net/analyzer.php?
3. Adjust setting pada TCP Optimizer dan ikut la step dibawah.

Untuk Pengguna Celcom

TCP windows adalah sangat penting.korang wat TCP analyzer, then tengok recommended RWINs untuk komp korang and then apply kat software TCP Optimizer yang boleh didownload dlm internet (freeware). Apa pun nilai yang perlu dimasukkan dalam TCP optimizer berbeza mengikut specific komputer.Cume disini aku bagi suggestion untuk pengguna celcom Broadband yang pakai windows xp sp2, celcom Broadband package RM68/Month ikut setting TCP Optimizer ni dan apply,reboot komputer n run TCP analyzer again until TCP Windows change to Recommended RWINs needed :

Follow the TCP Optimizer Setting,Apply,Reboot sampai TCP Windows Bertukar nilai.


General Settings tab:
Custom settings - check
Modify All Network Adapters - check
network adapter selection - your NIC (Ignore this because you've set to "Modify All Network Adapters")
MTU - 1500
TTL - 64
TCP Receive Window - 256960
MTU Discovery - Yes
Black Hole Detect - No
Selective Acks - Yes
Max Duplicate ACKs - 2
TCP 1323 Options:
Windows Scaling - checked
Timestamps - uncheck

Advanced Settings tab:
Max Connections per Server - 10
Max Connections per 1.0 Server - 20
LocalPriority - 1
Host Priority - 1
DNSPriority - 1
NetbtPriority - 1
Lan Browsing speedup - optimized
QoS: NonBestEffortLimit - 0
ToS: DisableUserTOSSetting - 0
ToS: DefaultTOSValue - 0
MaxNegativeCacheTtl - 0
NetFailureCacheTime - 0
NegativeSOACache Time - 0
LAN Request Buffer Size - 32768




Untuk pengguna maxis



General Settings tab:
Custom settings - check
Modify All Network Adapters - check
network adapter selection - your NIC
MTU - 1440
TTL - 64
TCP Receive Window - 257600
MTU Discovery - Yes
Black Hole Detect - No
Selective Acks - Yes
Max Duplicate ACKs - 2
TCP 1323 Options:
Windows Scaling - checked
Timestamps - uncheck

Advanced Settings tab:
Max Connections per Server - 10
Max Connections per 1.0 Server - 20
LocalPriority - 1
Host Priority - 1
DNSPriority - 1
NetbtPriority - 1
Lan Browsing speedup - optimized
QoS: NonBestEffortLimit - 0
ToS: DisableUserTOSSetting - 0
ToS: DefaultTOSValue - 0
MaxNegativeCacheTtl - 0
NetFailureCacheTime - 0
NegativeSOACache Time - 0
LAN Request Buffer Size - 32768



apply then reboot komputer korang.Buat step ni sebanyak 2 kali sebelum TCP window berubah.

0 budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up