Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Bagaimana terjadinya simbol hati

Salam.

Korang pernah terfikir tak asal usul simbol hati yang selalu kita tahu untuk melambangkan cinta dan kasih sayang. Tak tahu macam mana rupa hati?? Erk bukan hati ni ya.

gambar hiasan

 Bilakah mulanya tercipta bentuk love ni??

 

Kadang-kadang otak serba nak tahu aku ni berkecamuk nak tahu benda yang tak penting macam ni. Tapi alang-alang dah duduk depan laptop berbekalkan internet. Tak salahkan kita semak kejap. kikiki~


Bentuk hati atau jantung () sekian lama digunakan sebagai lambang teras kerohanian, emosi, akhlak, dan suatu ketika dulu juga, kecerdasan manusia. Oleh sebab jantung (cor; heart) yang terletak di tengah-tengah jasad pernah dipercayai ramai sebagai tempat simpanan minda manusia, maka di merata dunia, perkataan yang memaksudkan jantung masih digunakan untuk memaksudkan jiwa; akan tetapi, dalam bahasa Melayu, perkataan hati (jecur; liver) digunakan pula kerana kedudukan yang lebih kurang sama dengan jantung. Oleh itu, lukisan bentuk hati sering digunakan sebagai lambang cinta.


 
3000 Tahun SM
Bentuk hati dipercaya ada pada 3000 tahun SM, berasal dari bentuk daun ivy yang sering digunakan masyarakat Yunani dan Roma sebaai ornamen dalam keramik dan bejana. Sulur yang merambat dari tumbuhan ivy dianggap melambangkan gairah. Daun ivy juga ditaruh di batu nisan sebagi tanda cinta yang abadi meski kematian memisahkan.

  
631 Tahun SM
Bangsa Yunani mengalami kekeringan dan ledakan populasi masyarakat sehingga pada 631 SM, mereka mencari sebuah kota baru. Mereka akhirnya mendirikan Kota Kierene yang terletak diujung utara Afrika. Di sana mereka menemukan biji silphium yang akhirnya digunakan untuk alat kontrasepsi. Bangsa Kinere pun membuat simbol bikin silphium menjadi sebuah koin dan berbentuk hati.


Bagi semua orang kata-kata ini memang sangat popular, dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati. Pertanyaan selanjutnya , dari mana asal-usul dan alasan kenapa cinta dilambangkan dengan bentuk hati dan tidak di lambangkan dengan bentuk kaki saja?
 
Simbol ini digunakan untuk merepresentasikan “hati” yang telah banyak dikenal oleh bangsa barat untuk menandakan cinta atau kasih sayang. Namun, di tempat lain memiliki makna lain untuk tanda ini. Bangsa Swedia mengartikan symbol hati dengan toilet atau tempat pembuangan.
Simbol ini banyak digunakan untuk merepresentasikan hati yang sebenarnya telah ada sejak ratusan tahun lalu. Pernahkan anda menyedari dari mana semua itu berasal? Simbol ini sebenarnya merupakan kombinasi dari ideograms. Simbol ini digabungkan dari api/pertempuran (dari abad pertengahan) yang diselaraskan dengan timbangan dari struktur terbuka symbol. Simbol hati juga digabungkan dengan representasi kebersamaan.
 
Simbol ini memiliki banyak arti dan telah ada sejak lama, namun mengapa hingga kini menjadi bentuk symbol yangs sangat populer. Popularitasnya mungkin dikarenakan sisi romantic yang dimiliki oleh kebudayaan lama diwaktu tertentu. Simbol hati merupakan pusat dari pikiran dan perasaan.
 
 ------------------------------------------------------------------------------

Aku rasa masih kurang info untuk menjelaskan semua ini. 
Tapi tak apa sebab tak masuk exam pun kan. 
hahaha~




















































































































2 budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up