Jom tengok apa yang menarik ^^v

Exchange List

Cara Nak Buat Scroll Box Dekat Widget

Salam.

Post sebelumnya ada ajar pasal cara nak buat scroll box dengan cara edit tamplete. Cara tu lebih sesuai kalau nak buat scroll box untuk bloglist/archive. 

Tapi ada cara lebih mudah untuk buat scroll box. Ia sesuai dekat apa sahaja widget yang menggunakan kod html. Mesti tak sabar-sabarkan. kikiki~ 

1. Pergi ke dashboard > layout/design > add gadget/gadget yang korang nak buat scroll box tu
2. Ubah kod html korang seperti di bawah ni
<div style="width:426px;height:100px;overflow:auto; ">Letakkan kod widget korang disini</div>
Saiz width dan height boleh diubah mengikut kesesuaian dan besar mana kotak yang korang nak. Ni contoh scroll box yang aku punya untuk exchange link.Boleh tengok saiznya aku ubah sikit supaya sesuai muat2 elok je. kiki~
<div style="width:568px;height:295px;overflow:auto; "><script src="http://www.blenza.com/linkies/autolink.php?owner=pelangiisya&amp;postid=05Dec2010" type="text/javascript">
</script></div> 
Mula-mula dulu aku tak buat tapi macam semak je panjang sangat dah. (tak banyak pon follower tapi panjang menyemak jugaklah. kiki~ pe lagi follow lah. hahaha gurau je.)

Selamat Mencuba. (*-*)v


2 budak comel:

UnPerFecT PeRsoN.. said...

terbaikkk la...memang mudah..^_^..thnks for sharing.

pelangi isya said...

hehe..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjah Mereka Pula:


up